Jemný, snehovo biely špargľový krém zahreje aj zasýti.
Ingrediencie
- 1 kg čerstvej bielej špargle
- 3 cibuľa
- šťava z ½ citróna
- 600 ml vody
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžica soli
- 100 g masla
- 2 lyžice múky
- 150 ml bieleho vína
- 200 ml smotany na šľahanie
- soľ
- korenie
- čerstvá pažítka na ozdobu
Postup
- Špargľu olúpte škrabkou na zemiaky a spodné, zdrevnatelé konce odlomte.
- Do veľkého hrnca nalejte vodu, pridajte soľ, cukor a citrónovú šťavu a priveďte do varu.
- Vložte stonky bielej špargle a varte 8 minút.
- Špargľu z vody vyberte (vodu uschovajte), nechajte vychladnúť a potom odrežte vršky, ktoré budete potrebovať na ozdobu.
- V inom hrnci rozpustite maslo, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a niekoľko minút opečte. Zaprášte múkou a dobre premiešajte.
- Zalejte bielym vínom a vodou z varenia špargle, zamiešajte a priveďte do varu.
- Vložte kúsky špargle a niekoľko minút povarte.
- Odstavte z platne a tyčovým mixérom rozmixujte do hladka.
- Vráťte na sporák, prilejte smotanu, ochuťte soľou a korením a varte ešte 10 minút.
- Servírujte v miske alebo v hlbokom tanieri s naaranžovanými vrškami špargle uprostred.