Medzi jesenné polievky rozhodne patria tie zemiakové. Je tak trochu iná, než tá klasická, ale napriek tomu chutí fantasticky. Vďaka jemnej konzistencii si na nej pochutí naozaj každý.
Ingrediencie:
- 6 plátkov slaniny nakrájanej na kúsky
- 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na kocky
- 3 očistené mrkvy na kocky
- 3 stonky stopkového zeleru nakrájaného na kúsky
- 6 celých červených zemiakov olúpaných a nakrájaných na kocky
- 8 hrnčekov kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 3 polievkové lyžice polohrubej múky
- 1 hrnček mlieka
- 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie (33 %)
- 1/2 lyžičky soli (alebo viac, ak to nebude stačiť)
- Mleté čierne korenie podľa chuti
- 1/2 lyžičky zmesi korenia Cajun
- 1 lyžička nasekanej čerstvej petržlenu
- 1 hrnček strúhaného syra (Čedar, Parmazán atď.)
Postup:
- Do hrnca dáme kúsky slaniny a na strednú teplotu opekáme, aby bola pekne chrumkavá a získala hnedý odtieň.
- Hotovú slaninu vyberieme a odložíme nabok. Tuk z nej zlejeme, trochu v hrnci necháme a vrátime ho späť na platňu.
- Vhodíme cibuľu, mrkvu, zeler a restujeme cca 2 minúty. Pridáme nakrájané zemiaky a necháme restovať ďalších 5 minút.
- Osolíme, okoreníme a ochutíme cajunským korením. Zalejeme vývarom a privedieme k miernemu varu.
- Po 10 minútach varenia, alebo keď už budú zemiaky mäkšie, pridáme múku rozšľahanú v mlieku a varíme ešte 5 minút.
- Odoberieme zhruba polovicu polievky a pomocou tyčového ponorného mixéra rozmixujeme dohladka. Dávame pozor, aby na nás polievka nevycľakla.
- Keď máme rozmixované, vrátime tekutinu späť do hrnca a dôkladne premiešame so zvyšnou polievkou, kým sa nespoja.
- Znovu prehrejeme a podľa potreby ešte dochutíme soľou či korením.
- Nakoniec vmiešame smotanu a hneď potom petržlenovú vňať. Tou môžeme polievku aj ozdobiť.
- Servírujeme v miskách ozdobené petržlenovou vňaťou, strúhaným syrom a chrumkavými kúskami slaniny, ktorú sme si pripravili na začiatku.