Toto luxusné krémové rizoto z húb si uvaríte do hodiny. Je tak dobré, že z neho určite nezostane ani hŕstka!
Ingrediencie
- 4 lyžice masla
- 250g čerstvých húb
- 8 hrnčekov kuracieho alebo zeleninového vývaru (alebo použite bujón)
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 stredná cibuľa, jemne nasekaná
- 1 a 3/4 hrnčeka ryže arborio
- 3/4 hrnčeka suchého bieleho vína
- 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie
- 100g strúhaného parmezánu
- Soľ a čerstvé mleté čierne korenie
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 12 šalviových listov na ozdobu
- Hobliny syra Parmigiano-Reggiano (parmezánu) na podávanie
Postup
- Huby očistite a nakrájajte na malé kúsky či prúžky.
- Do hrnca nalejte všetok vývar, do ktorého nasypte tymián, bobkový list a sójovú omáčku.
- Priveďte do varu a nechajte variť na miernom ohni po dobu 30 minút. Potom z vývaru odstráňte korenie a dajte bokom.
- V hlbokej panvici rozpustite maslo, pridajte plátky húb a cibuľu a restujte 5 minút. Potom vmiešajte ryžu a restujte ju 1 minútu.
- Prilejte víno, priveďte k bodu varu a potom vmiešajte aj vývar po jednej naberačke. Za stáleho miešania varte na stredne vysokom ohni, kým ryža nevstrebe všetku tekutinu.
- Vmiešajte smotanu a strúhaný parmezán. Dochuťte soľou a korením.
- Rizoto podávajte v miskách, ozdobené niekoľkými šalviovými listami a hoblinkami parmezánu.
Ako zavariť huby na horšie časy? Inšpirujte sa našimi receptami na zaváranie a sušenie húb .