Ako sa niekde zíde cesnak s karamelizovanou cibuľou, je o vynikajúcu pochúťku postarané. Tento recept vyzerá síce zložito, ale v skutočnosti je úplne jednoduchý a chutný.
Ostatne kura si môžete pripraviť na mnoho spôsobov. Skvelé sú napríklad recepty na kuraciu roládu .
Ingrediencie:
Na kura:
- 3 veľké vykostené kuracie prsia bez kože
- 4 polievkové lyžice polohrubej múky
- 4 lyžice jemne strúhaného čerstvého parmezánu
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička granulovaného cesnaku
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
Na omáčku:
- 5 lyžíc olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 1 malá cibuľa
- 1 palica cesnaku
- 1 1/4 hrnčeka kuracieho vývaru
- 1 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie
- 1/2 hrnčeka jemne strúhaného čerstvého parmezánu
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
- Prsia rozpolíme, z oboch strán osolíme, okoreníme a ochutíme cesnakovým práškom.
- V plytkej miske zmiešame múku s parmezánom a prsia v nej obalíme. Zvyšky oklepeme a dáme na stranu.
- Na panvici zohrejeme olej a maslo. Akonáhle sa olej s maslom zahrejú, vložíme obalené prsia a osmažíme z oboch strán dozlatista. Zhruba 4 – 5 minút z každej strany.
- Preložíme do termomisy a odložíme bokom. Takto spracujeme všetky kúsky kurčaťa.
- Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno. Cesnak olúpeme a rozdelíme na 12 strúčikov.
- Znížime teplotu a do panvice prihodíme cibuľu a rozdrvený cesnak. Restujeme spolu s cibuľou zhruba 2 – 3 minúty. Prilejeme vývar a dôkladne premiešame, aby sa všetky kúsky odlepili od panvice.
- Necháme variť 5 minút, aby sa polovica odparila. Znovu trochu znížime teplotu a prilejeme smotanu. Privedieme k miernemu varu a necháme 3 minúty povariť.
- Prisypeme parmezán a varíme ďalšie 2 – 3 minúty, aby sa syr rozpustil. Občas premiešame. Dochutíme soľou aj korením.
- Vložíme osmažené kura a znova necháme variť asi 3 minúty. Omáčka zhustne a kuracie prsia nasajú všetky chute.
- Servírujeme s cestovinami, karfiolovou kašou, ryžou, zemiakovou kašou alebo s rezancami z cukety. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a štipkou korenia.