Toto zlaté krémové rizoto s gorgonzolou a tekvicou, je jednoduché, ale sýte jedlo, ktoré je ideálne na dlhé jesenné večery. Potrebujete naň iba pár ingrediencií a pritom má toľko chuti!
INGREDIENCIA
- 1,2 litra zeleninového vývaru
- 500 g tekvica Hokkaido
- 1 lyžica masla
- 1 malá cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- 250 g ryže arborio
- 150 ml suchého bieleho vína
- 100 g gorgonzoly
- jemná morská soľ a množstvo čerstvo mletého čierneho korenia
- klíčky červenej reďkovky na ozdobu (voliteľne)
POSTUP
- Zeleninový vývar rozohrejte v malom hrnci a po celú dobu prípravy rizota ho udržujte na veľmi nízkej teplote.
- Nakrájajte tekvicu Hokkaido na približne 2 cm veľké kocky (nemusíte ju lúpať).
- Maslo rozohrejte na nepriľnavej panvici alebo na panvici so silným dnom.
- Tekvicu posypte trochou soli, prikryte a zľahka duste asi 20 minút alebo do zmäknutia.
- Často miešajte a občas k nej pridajte trochu zeleninového vývaru, aby sa nepripálila.
- Tekvicu rozmixujte na pyré ponorným mixérom.
- Medzitým začnite aj s rizotom.
- Nakrájajte cibuľu nadrobno.
- V ďalšej hlbšej panvici rozohrejte olivový olej.
- Restujte cibuľu, kým nezosklovatí.
- Pridajte ryžu a dobre premiešajte.
- Pridajte biele víno, dobre premiešajte a nechajte prebublať.
- Začnite po troškách pridávať zeleninový vývar a pravidelne miešajte.
- Vývar z ďalšej naberačky pridajte až vtedy, keď sa predchádzajúci vstrebal.
- Pokračujte v prilievaní vývaru a miešaní, pokiaľ nie je rizoto uvarené podľa vašich predstáv, asi 15-20 minút alebo podľa návodu na obale.
- Pridajte tekvicové pyré a dobre premiešajte.
- Zložte zo sporáka
- Gorgonzolu nakrájajte na malé kúsky a vmiešajte ju do rizota, kým sa nerozpustí.
- Chuť dolaďte soľou a množstvom čerstvo mletého čierneho korenia.
- Nechajte asi 5 minút odstáť, posypte klíčkami červenej reďkovky (alebo petržlenovou vňaťou) a ihneď podávajte.