Gratinované zemiaky s mrkvou, kuracím mäsom, špenátom a syrom v tomto chladnom období oceníte. Ide o sýty pokrm, ktorý vás zahreje a zároveň uspokojí vaše chuťové bunky.
Čo budete potrebovať
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, olúpané a nasekané
- 3 stredné mrkvy, olúpané a nakrájané na malé kúsky
- 4 lyžice bieleho vína
- 215 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 100 g zrelého čedaru, nastrúhaného
- 50 g strúhaného parmezánu
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
- štipka sušeného tymiánu
- 375 g vareného kuracieho mäsa, nakrájaného
- 100 g listov baby špenátu
- 350 g baby zemiakov, nakrájaných na tenké plátky (netreba lúpať)
- 1 lyžica rozpusteného masla
- čerstvý tymián na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej.
- Pridajte cibuľu, cesnak a mrkvu a opekajte na strednom plameni za pravidelného miešania, kým cibuľa nezmäkne.
- Prilejte víno, priveďte do varu a varte 2–3 minúty.
- Pridajte smotanu a horčicu a premiešajte.
- Zahrievajte takmer do varu, potom vmiešajte oba syry spolu so štipkou soli, korenia a sušeného tymiánu.
- Pridajte varené mäso a špenát a prehrievajte, kým špenát nezvädne.
- Zmes naložte do veľkej zapekacej misy a na ňu navrstvite zemiaky, začnite zvonku smerom dovnútra.
- Po zakrytí plátkami zemiakov všetko potrite rozpusteným maslom a posypte štipkou soli a korenia.
- Vložte do rúry a pečte 30-40 minút, kým zemiaky nezmäknú a nezezlátnu.
- Pred podávaním posypte čerstvým tymianom.