Príprava domáceho jogurtu je hračka. Všetko, čo naozaj potrebujete, je kvalitné mlieko, pár lyžíc vášho obľúbeného jogurtu a trochu času na to, aby ste ho nechali odležať.
Ingrediencie
- 2 litre plnotučného mlieka, čím čerstvejšie, tým lepšie
- ¼ šálky hustej smotany (voliteľne)
- 3 až 4 polievkové lyžice bieleho plnotučného jogurtu so živými a aktívnymi kultúrami
Postup
- Utrite kockou ľadu dno ťažkého hrnca, aby ste zabránili pripáleniu (alebo opláchnite vnútro hrnca studenou vodou).
- Pridajte mlieko a smotanu, ak používate, a priveďte do varu, kým sa okolo okrajov nevytvoria bubliny.
- Počas zahrievania mlieko občas premiešajte.
- Dajte hrniec z ohňa a nechajte vychladnúť, pokiaľ nebude príjemne mlieko príjemne teplé.
- Ak sa ponáhľate, môžete si naplniť drez ľadovou vodou a hrniec s mliekom nechajte vychladnúť v ľadovom kúpeli.
- Často miešajte, aby mlieko vychladlo rovnomerne.
- Preložte 1/2 šálky teplého mlieka do malej misky a zašľahajte do nej jogurt tak, aby vznikla hladká zmes.
- Jogurtovo-mliečnu zmes vmiešajte späť hrnce so zvyšným teplým mliekom.
- Hrniec prikryte veľkou pokrievkou.
- Udržujte hrniec teplý tým, že ho zabalíte do veľkej utierky.
- Alebo ho jednoducho postavte na chladničku, ktorá býva teplá a neprekáža.
- Nechajte jogurt odležať 6 až 12 hodín, kým nebude hustý a kyslý; čím dlhšie bude sedieť, tým bude hutnejšie.
- Preneste hrniec do chladničky a chlaďte aspoň ďalšie 4 hodiny; bude aj naďalej hustnúť.
- Užite si ho!
Ak chcete pripraviť grécky jogurt , postavte sitko alebo sito nad misku a vyložte sitko tenkou utierkou. Vezmite hotový jogurt, buď pred alebo po vychladnutí, nalejte jogurt do sitka a nechajte ho v chladničke 2 až 6 hodín odkvapkať . (Sledujte ho, a až bude vyzerať dostatočne hustý podľa vašich predstáv, preložte ho do pohára; pokiaľ bude príliš hustý, vmiešajte časť srvátky späť.) Zostávajúce srvátku si rezervujte na smoothie, polievky alebo malinovky, popr. marinovanie hydiny.