Sušené huby môžete mať doma po celý rok. Preto ich nakúpte zásobu a, sem tam, si z nich uvarte túto skvelú polievku!
Ingrediencie
- 500 g sušených húb
- 100 g bielych fazule
- 2 zemiaky
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu alebo ½ čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 šálky vriacej vody
- 1 polievková lyžica balzamikového octu
- 4 mleté strúčiky cesnaku
- 2 cibule (nakrájané nadrobno)
- 1 menšia jarná cibuľka (nakrájaná)
- 1 l hovädzieho vývaru
- 1 čajová lyžička soli
- ½ lyžičky korenia
- 1 bobkový list
- 1 dcl bieleho vína
- čerstvá petržlenová vňať (nakrájaná najemno), tymiánové listy alebo pažítka
Postup
- Pred prípravou naložte fazuľu do vody, ideálne cez noc.
- Sušené huby namočte do horúcej vody a po zmäknutí ich preceďte.
- Na panvici rozpustite maslo, orestujte cibuľku a pridajte huby. Ďalej restujte spoločne.
- Zalejte vývarom a pridajte korenie s vínom. Varte asi 1 hodinu, do zmäknutia fazule.
- Zhruba v polovici doby, čo sa zmes varí, pridajte do polievky, na menšie kocky nakrájané, zemiaky.
- Varte do zmäknutia zemiakov. Pokiaľ sa časť zemiakov rozvarí, nevadí – polievka sa tým zahustí.
- Z polievky odstráňte bobkový list a dochuťte balzamikovým octom, soľou a korením.
- Pripravenú hubovú polievku dozdobte čerstvými bylinkami a podávajte.
Preskúmajte, aké bylinky použiť v kuchyni .