Toto bravčové na cesnaku patrí k charakteristickým pokrmom tejto kuchyne. Má pikantnú, sladkastú aj kyslastú chuť a dokonale zasýti. Pokojne to môže byť luxusný obed či výdatnejšia večera.
Ingrediencie:
Na mäso:
- 300 g bravčovej krkovičky
- 2 lyžičky ryžového vína na varenie Shaoxing
- 2 lyžičky svetlej sójovej omáčky
- 3 lyžičky vody
- Soľ podľa chuti
- 1 lyžička kukuričného škrobu
Na zeleninu:
- 2 polievkové lyžice sečuánskych nakladaných chilli papričiek
- 1 lyžička zázvoru
- 2 lyžičky cesnaku
- 60 g hlivy ustricovej
- 60 g bambusových výhonkov
- 1 veľká mrkva
- 1 zväzok jarnej cibuľky
Na omáčku:
- 1 1/2 lyžice ryžového vína Shaoxing
- 1 lyžica svetlej sójovej omáčky
- 1/2 lyžice tmavej sójovej omáčky
- 2 lyžice čierneho ryžového octu
- 2 lyžice hnedého cukru
- 1 1/2 lyžice kukuričného škrobu
- 3 lyžice kuchynského oleja
Postup:
- Bravčovú krkovičku nakrájame na tenké dlhé prúžky a dáme do misky.
- Prilejeme ryžové víno, sójovú omáčku, vodu a premiešame. Zasypeme kukuričným škrobom a znova zamiešame. Odložíme nabok a necháme marinovať.
- Sečuánske chilli dáme do misy, pridáme zázvor, cesnak, zatiaľ čo na tanier si odložíme hlivu ustricovú a mrkvu nakrájanú na tenké prúžky, bambusové výhonky, a nakoniec ešte rozkrájanú jarnú cibuľku.
- Do misky nalejeme ryžové víno, obe sójové omáčky aj ryžový ocot. Prisypeme hnedý cukor s kukuričným škrobom a starostlivo premiešame, ideálne metlou.
- Miešame tak dlho, až kým sa cukor nerozpustí a zmiznú prípadné žmolky zo škrobu.
- Na vysokú teplotu zahrejeme panvicu Wok alebo väčšiu panvicu na vyprážanie a vlejeme do nej olej.
- Po pár sekundách vhodíme marinované bravčové mäso a za stáleho miešania necháme restovať. Stačí len chvíľku, aby mäso zbledlo zo všetkých strán.
- Mäso vyberieme na tanier a do panvice dáme zmes chilli so zázvorom a cesnakom.
- Prihodíme bambusové výhonky, mrkvu aj hlivu ustricovú. Smažíme zhruba 1 minútu a potom znova vrátime mäso do panvice. Necháme variť ďalšiu minútu.
- Pripravenú omáčku premiešame, aby nezostal na dne usadený škrob a vlejeme do panvice.
- Akonáhle zhustne, odstavíme panvicu z platne a posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou. Podávame s rezancami, ryžou alebo pokojne len tak s čerstvým chlebom.