Hľadáte niečo jednoduché na zahriatie? Perfektnou voľbou sú recepty na krupicovú polievku.
Rýchla príprava je len jednou z mnohých pozitívnych vlastností.
Pripravte túto pochúťku ako ľahký obed, malú večeru, alebo ľahkú desiatu.
Uvidíte, že si recepty zamilujete a často sa k nim v rámci úspory času vrátite.
Naše recepty
Čo je vlastne krupica?
Krupica má veľmi široké využitie, či už do sladkých alebo slaných pokrmov. Je vhodná najmä pre našich najmenších, pretože má vysoký obsah sacharidov, ktoré sú dôležité pre ich prirodzený vývin. Hodí sa tiež pre športovcov ako zdroj chýbajúcej energie.
Vzniká tak, že sa pšeničné zrná obilia melú nahrubo, takže sú zbavené skoro všetkých častí svojho obalu. To čo zostane, je krupica v bielej až žltej farbe. Tá má nízky obsah vlákniny, vďaka čomu je ľahko a dobre stráviteľná aj pre deti. Môžu si ju dokonca dať aj jedinci, ktorých trápia problémy s tráviacim ústrojenstvom.
Hoci prechádza hrubým procesom mletia, nestráca obsiahnuté zdraviu prospešné živiny. Obsahuje napríklad železo, draslík, vitamíny B a E, ale aj napríklad bielkoviny. Ak chceme krupicu bohatú na vlákninu, musíme siahnuť po tom, čo je vyrobená zo špaldy, kukurice alebo pohánky.
Vyrába sa hrubá a jemná, bez ohľadu na to, z čoho pochádza. Tou najkvalitnejšou je jednoznačne krupica semolina. Tá sa melie z tvrdozrnnej pšenice.
Do čoho sa dá krupica použiť?
- Kaša
- Polievka
- Knedličky/noky
- Halušky
- Lievance
Čo je Bouquet garni?
Tento francúzsky názov sa v gastronómii používa bežne a doslovne znie zdobená kytica. Je to vlastne zväzok čerstvých byliniek, ktoré sa prevážajú povrázkom a vkladajú sa do hrnca pri príprave pokrmov. Využívajú sa do rôznych vývarov, polievok, na dusené pokrmy, omáčky atď.
Vždy sa varí s ostatnými prísadami, takže pokrmy získajú vynikajúcu bylinkovú chuť a neprekonateľnú arómu. Akonáhle je dovarená, musí sa vždy z pokrmu odstrániť. Dá sa povedať, že presný recept na bouquet garni v podstate neexistuje. Bylinky sa kombinujú podľa potreby a druhu pripravovaného jedla.
Ktoré bylinky sa môžu použiť?
- Petržlen
- Tymian
- Bobkový list
- Bazalku
- Krvavec
- Trebuľka
- Rozmarín
- Korenie
- Saturejku
- Estragón
Prvá trojica menovaných je tak povediac základným kameňom takého zväzku a tie ostatné sa pridávajú podľa potreby. Niekto dokonca používa aj niektoré druhy zeleniny, najmä tie, čo majú podlhovastý tvar a dajú sa tak ľahko zviazať spolu s bylinkami. To je napríklad stopkový zeler, pór, jarná cibuľka, mrkva či petržlen.