Tieto knedličky sa podávajú vo väčšine tradičných rakúskych reštaurácií a najčastejšie sa konzumujú v Bavorsku. Do polievok je to úplne ideálne, a keď vám niekto povie, že vám urobí krupicovú, tak to nemusí byť nutne len samotná polievka, ale môže myslieť tieto skvelé knedličky z krupice.
Ingrediencie:
- 5 a 1/2 lyžice zmäknutého nesoleného masla
- 2 ľahko rozšľahané vajcia
- 2/3 hrnčeka hrubej krupice
- 1/4 lyžičky jemnej soli
- 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 4 hrnčeky hovädzieho alebo zeleninového vývaru
- Nakrájaná pažítka na ozdobu
Postup:
- Zmäknuté maslo šľaháme elektrickým ručným šľahačom do krémovej konzistencie asi 1 minútu.
- Postupne pridáme polovicu rozšľahaných vajec a polovicu krupice. Pridáme zvyšné vajcia, krupicu, muškátový oriešok, soľ, petržlen a miešame, kým sa všetko dobre nespojí. Zmes by mala byť jemná a krémová.
- Cesto vložíme do chladničky a necháme 15 minút odležať, aby stuhlo.
- Privedieme do varu hrniec s osolenou vodou, stiahneme trochu teplotu, aby sa voda varila len mierne, inak sa halušky rozpadnú.
- Ponoríme dve polievkové lyžice (aby sa neprilepili) do horúcej vody as ich pomocou vytvarujeme menšie oválne halušky, aby mali tri okraje a hladký povrch, prípadne ich tvarujeme ručne. Dôležité je, aby mal každá knedľa pekný, a hlavne rovnaký tvar.
- Vytvarované knedle vhodíme do vriacej vody. Je dobré použiť väčší hrniec, pretože knedličky zdvojnásobia svoju veľkosť.
- Knedličky varíme vo vriacej vode po dobu 5 minút. Znížime teplotu na čo najnižšiu možnú a necháme ešte ďalších 10-15 minút dorobiť.
- Akonáhle knedličky zväčšia svoj objem, vyberieme jednu knedľu na tanier. Pokiaľ je uprostred ešte tuhý, necháme ešte pár minút vo vode. Knedle by mali byť mäkké, ale nie rozvarené.
- Medzitým zahrejeme vývar. Keď sú knedličky hotové, preložíme ich dierovanou lyžicou do polievkových misiek. Pridáme vývar a podávame posypané nakrájanou pažítkou.