Táto hovädzia hubová polievka je tak výdatná, že je to prakticky jedno veľké hlavné jedlo, ktoré môžete servírovať aj samostatne. Áno, až tak je sýta!
Čo budeme potrebovať
- 1 kg duseného hovädzieho mäsa (nakrájaného na kocky)
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 280 g šampiňónov (nakrájaných na tenké plátky)
- 170 g húb shiitake (nakrájaných na tenké plátky)
- Veľká cibuľa (ošúpaná a nakrájaná)
- 2 stonky zeleru (nakrájané na kocky)
- 6 veľkých strúčikov cesnaku (nahrubo nasekaných)
- 1,5 l kuracieho vývaru
- 3 veľké mrkvy (ošúpané a nakrájané na kolieska)
- 2 lyžičky sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- 120 g pohánkových krúp
- 750 g zemiakov (ošúpaných a nakrájaných na kocky)
- Brokolica (nakrájaná na malé ružičky)
Postup
- Hovädzie mäso dôkladne osolíme a okoreníme
- Vo veľkom hrnci si zahrejeme olej
- Pridáme polovicu hovädzieho mäsa a za občasného miešania opekáme asi 5 minút, kým zo všetkých strán nezhnedne
- Preložíme na tanier a opakujeme so zvyškom hovädzieho mäsa
- Do hrnca pridáme huby, cibuľu a zeler
- Zeleninu za občasného miešania restujeme 7-8 minút, kým sa voda uvoľnená hubami neodparí a zelenina nezačne hnednúť
- Pridáme cesnak a za stáleho miešania varíme jednu minútu
- Do hrnca vrátime hovädzie mäso
- Prilejeme kurací vývar a pridáme nakrájanú mrkvu, tymián, bobkový list, soľ a korenie
- Polievku privedieme do varu
- Potom teplotu znížime a pokračujme vo varení ďalšiu 1 hodinu a 45 minút
- Pridáme pohánku a zemiaky
- Polievku s krúpami privedieme späť do varu a takto varíme ešte 20 minút
- Nakoniec pridáme brokolicu a varte posledných 5-10 minút
- Polievku nalejeme do misiek a podávame jej horúcu
Táto polievka skvele zasýti aj ako hlavný chod. Pokiaľ by ste ale mali pocit, že pre vašich jedákov to nebude dostačujúce, pripravte k nej jeden (alebo viac) z týchto receptov na slané plnené pečivo .