Inšpirované tradičným staročeským pokrmom kuba. Ale huby v tomto recepte nenájdete. Namiesto nich sú krúpy s hráškom a brokolicou.
Ingrediencie
- 300 g ovsených krúp
- 250 g hrášku
- brokolica
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- rasca, drvená aj v celku
- soľ, korenie
- majorán
Postup
- Krúpy prepláchnite a nechajte 45 minút napučať vo vode.
- Vodu potom zlejte a do hrnca prilejte čerstvú.
- Priveďte do varu, osoľte a varte zhruba pol hodiny, kým nie sú krúpy mäkké, ale stále trochu chrumkavé na skus.
- Po uplynulej dobe vodu sceďte.
- Umyte brokolicu a rozdeľte ju na malé ružičky.
- Na oleji osmažíte nadrobno nakrájanú cibuľu, kým nezmäkne.
- Potom pridáte hrach a približne 5 minút na strednom plameni za občasného miešania opekáte.
- Dochutíte soľou a korením.
- Rozohrejte rúru na 180 °C.
- Pripravíte si pekáčik alebo zapekaciu misu a vymažete ju olejom.
- Do pekáča nasypete a zmiešate krúpy s hrachom a brokolicou.
- Pridáte rozotretý cesnak a majoránku.
- Krúpy vložte do rúry a nechajte zapekať 30 minút.
- Po uplynutí doby zapekania nechajte krúpy vychladnúť.
- Podávajte so zeleninou, či plátkom mäsa.