Tieto bravčové empanadas na kubánsky spôsob sú plnené chutnou zmesou zeleniny, ktorá sa používa v Latinskej Amerike. Sú skvelé na raňajky, brunch alebo ako obedňajší olovrant.
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 malá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 1 mrkva (nadrobno nakrájaná)
- 1 zelerové rebro (nakrájané na jemné kocky)
- 2-3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 lyžička soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- ¼ lyžičky rasce
- ¼ lyžičky sušeného oregana
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 30 ml bieleho vína
- 250 g paradajkovej omáčky
- 2 lyžice hovädzieho vývaru
- 60 g vykôstkovaných olív (rozpolených alebo nakrájaných)
- 10 koliesok Empanada
- 1 vajce rozšľahané
Postup
- Zahrejte olivový olej vo veľkej panvici na strednú teplotu.
- Pridajte cibuľu, mrkvu a zeler. Varte asi 5 minút, kým cibuľa nezezlátne, za častého miešania.
- Pridajte cesnak a za častého miešania varte 1 minútu.
- Zvýšte teplotu na stredne vysokú, pridajte na panvicu mleté bravčové mäso, soľ, korenie, rascu a oregano.
- Premiešajte, aby sa ingrediencie dobre spojili a varte 6 minút, za občasného miešania.
- Pridajte víno a varte asi 1-2 minúty, kým sa väčšina tekutiny neodparí, často miešajte.
- Znížte teplotu na strednú. Pridajte paradajkovú omáčku, hovädzie vývar a olivy, premiešajte, aby sa spojili.
- Znížte teplotu na stredne nízku, prikryte a varte picadillo približne 15-20 minút, kým sa väčšina tekutiny neodparí. Občas premiešajte. Udržujte na miernu teplotu.
- Pokiaľ je picadillo po uplynutí doby varenia stále príliš šťavnaté, odkryte panvicu a nechajte niekoľko minút variť.
- Zložte panvicu z platne a nechajte ju vychladnúť.
- Vyložte niekoľko plechov papierom na pečenie, na ktoré umiestnite empanády.
- Pripravte si malú misku s rozšľahaným vajcom.
- Doprostred empanady pridajte 2 vrchovaté polievkové lyžice picadillo.
- Okraje cesta navlhčite vajíčkom a koliesko preložíme napoly, okraje k sebe jemne pritlačíme.
- Pomocou vidličky pritlačte okraje k sebe a zaistite utesnenie.
- Vložte empanádu na vyložený plech a opakujte so zvyškom ingrediencií.
- Zahrejte olej na stredne vysokú teplotu.
- Pridajte 1-2 empanády, v závislosti od veľkosti panvy. Vymažte ich 1-2 minúty dozlatista z oboch strán.