Kulajda je hustá polievka zjemnená smotanou a podávaná s vajcom.
Má jemne kyslastú chuť a je doplnená kôprom.
Keďže sa naozaj sýta, ako hlavný chod môžete zvoliť aj niečo ľahšie.
Existuje v mnohých obmenách, a tak vám môžeme priniesť novú inšpiráciu.
Ktorý z receptov by ste vyskúšali vy?
Naše recepty
A kde sa vzalo slovo kulajda? Presný pôvod nie je známy. Existujú vlastne dve rozdielne tézy, ktoré sa spájajú k juhočeskej tradícii. Jednou z nich je, že je táto polievka pomenovaná podľa juhočeskej kuchárky Adelajdy Kuhovej, teda presnejšie povedané skomolením jej mena. Druhá z nich potom toto pomenovanie vykladá ako juhočeský názov pre zahustenie polievky zápražkou.
Máte radi pokrmy z kôpru? Potom budete aj mimo guľajdy určite milovať aj iné najznámejšie kôprové pokrmy . Alebo sa môžete žmurknúť aj na recept na kôprovú polievku s vajcom .