Kuracie ako z pomalého hrnca

Kuracie ako z pomalého hrnca

Nie je nič lepšie, ako keď sa celá rodina zíde pri nedeľnom obede. Pri takej príležitosti nie je na škodu, pripraviť vždy niečo nové, chutné a hlavne ľahké, čo sa vám nepripáli, keď sa náhodou človek zabudne či zahovorí s ostatnými príbuznými.

Toho sa nemusíme báť vďaka veľmi pomalému pečeniu. Okrem obeda to môže pokojne byť aj perfektná večera. Toto kura skvele chutí s pečenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Ingrediencie:

  • 1 celé kura s hmotnosťou cca 1 400 g
  • Šťava a kôra z 2 chemicky neošetrených citrónov
  • 2 celé citróny
  • 1 palica cesnaku
  • 1 zväzok čerstvého tymiánu
  • 1 zväzok šalvie
  • 150 g slaného masla
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie

Postup:

  1. Kurča necháme aspoň pol hodinky stepla na izbovú teplotu.
  2. Pomocou kuchynských papierových utierok ho starostlivo osušíme.
  3. Predhrejeme si rúru na 160 ° C a pripravíme si misku.
  4. Do tej dáme 50 g zmäknutého masla, kôru z citrónov, 2 strúčiky cesnaku a otrhané lístky z niekoľkých vetvíc tymiánu.
  5. Pridáme ešte 4 nasekané listy šalvie a odložíme zatiaľ na stranu.
  6. Vnútro kurčaťa osolíme a trochu okoreníme.
  7. Do citróna urobíme vidličkou niekoľko dier a vložíme do dutiny kurčaťa.
  8. K tomu dáme dve tretiny šalvie, 8 vetvička tymiánu a 4 strúčiky cesnaku, ktorý nie je nutné lúpať, len ho trochu nožom stlačíme.
  9. Vezmeme lyžicu alebo môžeme aj rukou a nadvihneme opatrne kožu na prsiach.
  10. Pod kožu natrieme pripravené ochutené maslo s citrónom, čo najďalej to pôjde a kožu znova pritlačíme.
  11. Zostávajúcu maslovú zmes natrieme na povrch kurčaťa.
  12. Do malej panvice potom dáme 100 g masla a necháme rozpustiť.
  13. Prilejeme šťavu z dvoch citrónov, 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky a znova pár vetvičiek tymiánu a nasekané šalviové listy.
  14. Dôkladne zamiešame, aby sa všetko spojilo, a pomocou kuchynskej injekcie vstrekneme zhruba polovicu zmesi na niekoľkých miestach priamo do mäsa.
  15. Kto nemá injekciu, tento krok jednoducho vynechá.
  16. Kurča položíme bokom s prsiami dole do vyššieho pekáča a okolo neho rozložíme zvyšky byliniek, plátky citróna a nepoužité strúčiky cesnaku.
  17. Trochu podlejeme, zakryjeme alobalom a vložíme do predhriatej rúry.
  18. Pečieme zhruba 2 hodiny a 50 minút pred koncom pečenia rozpustíme zvyšok ochuteného masla.
  19. Vyberieme pekáč z rúry, odstránime alobal a kura otočíme prsiami nahor.
  20. Prelejeme rozpusteným maslom a vložíme späť do rúry.
  21. Stiahneme teplotu cca na 140 ° C a necháme ešte ďalších 60 – 80 minút piecť, aby malo chrumkavú kôrku.
  22. Po upečení kura vyberieme z rúry, zakryjeme znova alobalom a necháme tak 15 minút odpočívať.
  23. Potom už len stačí naservírovať a podávať.
Pomaly pečené kurča s citrónom, bylinkami a cesnakom.
Zdroj: https://slowthecookdown.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.