Nie je nič lepšie, ako keď sa celá rodina zíde pri nedeľnom obede. Pri takej príležitosti nie je na škodu, pripraviť vždy niečo nové, chutné a hlavne ľahké, čo sa vám nepripáli, keď sa náhodou človek zabudne či zahovorí s ostatnými príbuznými.
Toho sa nemusíme báť vďaka veľmi pomalému pečeniu. Okrem obeda to môže pokojne byť aj perfektná večera. Toto kura skvele chutí s pečenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.
Ingrediencie:
- 1 celé kura s hmotnosťou cca 1 400 g
- Šťava a kôra z 2 chemicky neošetrených citrónov
- 2 celé citróny
- 1 palica cesnaku
- 1 zväzok čerstvého tymiánu
- 1 zväzok šalvie
- 150 g slaného masla
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Postup:
- Kurča necháme aspoň pol hodinky stepla na izbovú teplotu.
- Pomocou kuchynských papierových utierok ho starostlivo osušíme.
- Predhrejeme si rúru na 160 ° C a pripravíme si misku.
- Do tej dáme 50 g zmäknutého masla, kôru z citrónov, 2 strúčiky cesnaku a otrhané lístky z niekoľkých vetvíc tymiánu.
- Pridáme ešte 4 nasekané listy šalvie a odložíme zatiaľ na stranu.
- Vnútro kurčaťa osolíme a trochu okoreníme.
- Do citróna urobíme vidličkou niekoľko dier a vložíme do dutiny kurčaťa.
- K tomu dáme dve tretiny šalvie, 8 vetvička tymiánu a 4 strúčiky cesnaku, ktorý nie je nutné lúpať, len ho trochu nožom stlačíme.
- Vezmeme lyžicu alebo môžeme aj rukou a nadvihneme opatrne kožu na prsiach.
- Pod kožu natrieme pripravené ochutené maslo s citrónom, čo najďalej to pôjde a kožu znova pritlačíme.
- Zostávajúcu maslovú zmes natrieme na povrch kurčaťa.
- Do malej panvice potom dáme 100 g masla a necháme rozpustiť.
- Prilejeme šťavu z dvoch citrónov, 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky a znova pár vetvičiek tymiánu a nasekané šalviové listy.
- Dôkladne zamiešame, aby sa všetko spojilo, a pomocou kuchynskej injekcie vstrekneme zhruba polovicu zmesi na niekoľkých miestach priamo do mäsa.
- Kto nemá injekciu, tento krok jednoducho vynechá.
- Kurča položíme bokom s prsiami dole do vyššieho pekáča a okolo neho rozložíme zvyšky byliniek, plátky citróna a nepoužité strúčiky cesnaku.
- Trochu podlejeme, zakryjeme alobalom a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme zhruba 2 hodiny a 50 minút pred koncom pečenia rozpustíme zvyšok ochuteného masla.
- Vyberieme pekáč z rúry, odstránime alobal a kura otočíme prsiami nahor.
- Prelejeme rozpusteným maslom a vložíme späť do rúry.
- Stiahneme teplotu cca na 140 ° C a necháme ešte ďalších 60 – 80 minút piecť, aby malo chrumkavú kôrku.
- Po upečení kura vyberieme z rúry, zakryjeme znova alobalom a necháme tak 15 minút odpočívať.
- Potom už len stačí naservírovať a podávať.