Ak nie ste priaznivci vyprážaných pokrmov, ale radi by ste ochutnali túto klasickú lahôdku, môžete si ju jednoducho pripraviť v rúre. Nie je to nič zložité a výsledný pokrm je úplne luxusný. Nielen kvôli mäsu, ale aj vďaka vynikajúcej omáčke.
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia bez kosti/bez kože
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 4 plátky šunky
- 120 g tvrdého syra
- 3 polievkové lyžice rozpusteného masla
- 1 strúčik cesnaku
- 1 hrnček ochutenej strúhanky
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
Omáčka:
- 2 lyžice nesoleného čerstvého masla
- 2 lyžice polohrubej múky
- 3/4 hrnčeka mlieka
- 1/4 hrnčeka bieleho vína
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- 1 kocka kuracieho bujónu
- 1/2 lyžičky worcesterskej omáčky
- 1/4 hrnčeka parmezánu
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravíme si zapekaciu misku.
- Kurča opatrne naklepeme na plátky s hrúbkou cca 0,5 – 1 cm. Osolíme a okoreníme.
- Na každé prso položíme 1 plátok šunky. Syr rozdelíme na 4 rovnaké kúsky a na každý plátok šunky dáme 1 kúsok.
- Zrolujeme ako roládu a všetky kuracie rolky zaistíme špáradlom, aby obsah nevypadol.
- V malej miske zmiešame maslo s cesnakom a do druhej misky nasypeme strúhanku s tymiánom.
- Každú rolku ponoríme do misky s maslom a potom obalíme v strúhanke.
- Vložíme do zapekacej misky a dáme piecť na 35 – 40 minút. Teplota vo vnútri cordon bleu musí byť 165 stupňov. Zatiaľ čo sa bude kura piecť, pripravíme si omáčku.
- V menšej panvici si rozpustíme maslo, pridáme múku a varíme zhruba 1 minútu.
- Po troškách začneme za stáleho miešania prilievať striedavo mlieko a víno, kým nie je zmes hladká.
- Pridáme dijonskú horčicu, bujón a Worchesterovú omáčku.
- Neprestávame miešať a privedieme omáčku do varu. Znížime teplotu a varíme 1 minútu.
- Odstavíme a vmiešame parmezán. Dochutíme soľou a korením podľa potreby a máme hotovo.
- Upečené mäso naservírujeme na tanier a prelejeme pripravenou omáčkou.