Kurča je snáď najpoužívanejšie mäso vôbec, pretože sa hodí v podstate na všetko. Dôležité je, aby nebol pokrm vysušený a mal lahodnú chuť. Tento recept je vynikajúci, a pritom jeho príprava zaberie iba minimum času. Cesnak a zelená cibuľka sú dokonalou poslednou bodkou.
Ingrediencie:
- 700 g vykostených kuracích pŕs bez kože
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička oregana
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička sušeného koriandra
- 2 + 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
Na hubovú omáčku
- 1 polievková lyžica čerstvého nesoleného masla
- 350 g čerstvých šampiňónov
- 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
- 3 nakrájané jarné cibuľky
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý petržlen na ozdobu
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov, pretože nám poskytne skrýšu pre kura, aby počas prípravy nevychladlo.
- Kuracie prsia prekrojíme vodorovne na polovicu, aby sa utvoril taký tenší rezeň.
- Osušíme pomocou papierových kuchynských utierok a potom osolíme aj okoreníme.
- V miske zmiešame oregano, papriku, koriander a kuracie kúsky v tejto zmesi z oboch strán obalíme.
- Do veľkej panvice dáme zahriať prvé dve lyžice olivového oleja a akonáhle je pripravený, vložíme doň rezne a opečieme z oboch strán. Z každej zhruba 3 – 4 minúty.
- Akonáhle opečieme všetky kúsky kurčaťa, dáme ich do malého pekáča alebo na žiaruvzdorný tanier a vložíme do predhriatej rúry.
- Potom prilejeme zvyšné dve lyžice olivového oleja do panvice, pridáme maslo a rozpustíme.
- Prihodíme huby a restujeme po dobu 5 minút.
- Zalejeme vývarom, posypeme zelenou cibuľkou, cesnakom, osolíme, okoreníme a privedieme do varu.
- Kurča vyberieme z rúry, vložíme späť do panvice, necháme 1 minútu prehriať a môžeme ihneď servírovať.
Tip: Kto chce, môže ešte omáčku zjemniť pomocou kyslej smotany alebo hustej smotany na šľahanie.