Odľahčite svoj jedálniček a pripravte si tento chutný recept s kuracím mäsom a pečenou zeleninou v rúre! Nie je nič lepšie ako sa po výdatnom obede cítiť sviežo a plný energie!
Čo budeme potrebovať
Na šalát
- 12 baby karotiek
- 8 mladých kvaka
- 4 baby žltej repy
- 4 baby červenej repy
- Menší zväzok rozmarínu
- ½ menšieho zväzku tymiánu
- Zväzok petržlenu
- Soľ
Na kura
- 4 kuracie prsia (vykostené s kožou)
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 3 lyžice sezamového oleja
- 4 rozdrvené strúčiky cesnaku
- ½ zostávajúce polovice zväzku tymiánu
- 75 g masla
- 2 šalotky (nakrájané na tenké plátky)
- 90 ml brandy (alebo nahradíme troškou jablčnej šťavy)
- 200 ml hovädzieho vývaru
Postup
- Rúru predhrejeme na 220 stupňov
- Kuracie supreme necháme ohriať na izbovú teplotu
- Dobre ho dochutíme soľou a korením
- Všetku zeleninu dôkladne umyjeme a osušíme
- V pekáči vytvoríme lôžko z rozmarínu, tymiánu a petržlenu
- Navrch poukladáme zeleninu
- Všetku zeleninu dochutíme soľou
- Vršok pekáča pevne uzavrieme alobalom (lesklou stranou nahor)
- Pekáč so zeleninou vložíme do rúry a necháme ju 30-40 minút piecť, kým nebude mäkká
- V priebehu pečenia ju kontrolujeme
- Medzitým pripravíme kuracie prsia
- Veľkú panvicu umiestnime na sporák, zapneme ho na vysokú teplotu a pridáme sezamový olej
- Znížime teplotu na strednú a pridáme cesnak a tymián
- Potom do panvice vložíme kuracie prsia kožou dole
- S kuraťom asi 4 minúty nehýbame, kým sa koža neuvoľní a nezhnedne na okrajoch
- Kurča otočíme a pridáme 6 lyžíc masla
- Keď sa maslo rozpustí, opatrne a priebežne ním lyžičkou asi 3 minúty prelievame a podlievame kura a kožu, kým nezozlátne
- Kurča otočíme späť kožou dole a panvicu preložíme do rúry asi na 10 minút, kým nezozlátne a nevytečie z neho šťava
- Kuracie prsia vyberieme z rúry a preložíme ho na tanier, aby si na chvíľu odpočalo
- Prebytočný tuk z panvice prelejeme do malej misky
- Umiestnime panvicu späť na strednú teplotu na sporák
- Pridáme šalotku a zvyšné 2 lyžice masla
- Presunieme cesnak a tymián späť do panvice
- Za častého miešania pokračujeme asi 4 minúty vo varení, kým šalotka neskaramelizuje
- Znížime teplotu a do panvice opatrne nalejeme brandy alebo jablkový džús
- Pridáme vývar, premiešame a dochutíme soľou a korením
- Omáčku necháme niekoľko minút variť a potom ju prepasírujeme cez sitko do malého hrnca
- Šalotku a cesnak cez sitko pretlačíme do hrnca
- Omáčku vrátime na platňu a varíme asi 5 minút, kým sa nezredukuj
- Upečenú zeleninu rozpolíme a rozložíme na taniere, pridáme kuracie supreme a prelejeme omáčkou