Toto je najlepší recept na pečené kuracie prsník v krémovej omáčke zo slaniny s cibuľou, cesnakom, s prídavkom sladkého hrášku a šampiňónov. Nemôžeme ho zaradiť do kolónky „zdravé jedlo“, ale za tie kalórie rozhodne stojí! Dokonalé jedlo, ktoré servírujeme cez nadýchanú basmati ryžu!
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice repkového alebo olivového oleja
- 300 g kuracích prsia s kožou (nakrájaná na kocky)
- 3 plátky údenej slaniny
- 2 stredné cibule (nakrájané nadrobno)
- 3 veľké strúčiky cesnaku (nasekané)
- 3 lyžice hladkej múky
- Kocka kuracieho vývaru (rozpustená v 300 ml vriacej vody)
- 100 ml mlieka (plnotučného alebo polotučného)
- 200 ml smotany na varenie
- 8 šampiňónov (nakrájaných na tenké plátky)
- 150 g mrazeného hrášku
- Petržlen (jemne nasekaná)
- Čierne korenie
- Basmati ryža (na podávanie)
Postup
- Zahrejeme lyžičku oleja vo veľkej panvici na miernu teplotu
- Pridáme slaninu a niekoľko minút ju opekáme, kým nezačne chrumkať a nepustí trochu tuku
- Potom do panvice pridáme cibuľu a varíme 5–10 minút, kým nezačnú mäknúť a nespriehľadní
- Nakoniec pridáme cesnak a varíme ďalšiu minútu alebo dve
- Slaninu, cibuľu a cesnak z panvice vyberieme a dáme zatiaľ bokom
- Trochu zvýšime teplotu a do panvice pridáme zvyšný olej
- Akonáhle sa zahreje, začneme kožou dole niekoľko minút, smažiť kuracie kúsky, kým nebudú úplne zatiahnutá a nezačnú hnednúť
- Slaninu, cibuľu a cesnak vrátime do panvice a vmiešame 3 lyžice múky, kým nie je všetko obalené
- Pomaly a po troškách prilievame mlieko
- S každým pridaním dobre premiešame
- Potom to isté urobíme s kuracím vývarom
- Ďalej do panvice pridáme nakrájané huby a hrášok
- Omáčku varíme 5–10 minút, kým nezačne hustnúť
- Nakoniec vmiešame smotanu a prehrejeme
- Potom pridáme nasekanú petržlenovú vňať a bohato dochutíme čerstvo mletým čiernym korením.
- Kuracie kúsky supreme podávame s nadýchanou basmati ryžou, dusenou zeleninou alebo chrumkavým chlebom