Tento recept na butter chicken je jedno z najjednoduchších indických karí jedál na prípravu. Maslová kuracia omáčka je tak dobrá, že ju budete chcieť jesť každý deň!
Čo budeme potrebovať
Na mäso
- 75 ml gréckeho jogurtu
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 cm čerstvého zázvoru (nastrúhaný)
- 2 lyžičky mletej rasce
- 2 lyžičky mletého koriandra
- Korenie garam masala (podľa chuti)
- štipka chilli
- 600 g kuracích stehien (nakrájaných na kocky)
- Lyžica oleja
- 20 g masla
- Cibuľu
- 410 g drvených paradajok
- 150 ml kuracieho vývaru
- 100 ml smotany nie šľahanie
Na naan
- 4 g droždia v prášku
- 125 ml teplej vody
- 15 g bieleho cukru
- 30 ml plnotučného mlieka
- Vajcia
- 2 lyžičky soli
- 270 g hladkej múky
- 30 g ghí
Postup
- V mise si zmiešame jogurt, cesnak, zázvor, rascu, koriander, garam masala a chilli prášok
- Misku prikryjeme a umiestnime ju na 2 hodiny do chladničky
- Medzitým si pripravíme naan chlieb
- Na kvások si zmiešame droždie s teplou vodou a cukrom v menšej miske
- Tú zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 10 minút odpočívať na teplom mieste
- Ušľaháme si vajcia s mliekom
- Múku si samostatne preosejeme do samostatnej misy a pridáme soľ
- Pridáme mokré ingrediencie av múke urobíme jamku
- Do toho potom vlejeme hotový kvások a pridáme vyšľahané vajcia s mliekom
- Cesto začneme spracovávať a hniesť
- Keď je cesto z väčšej časti spracované, vytvoríme z neho guľu a misu prikryjeme utierkou
- Misu s cestom tak o uložíme na teplé miesto a necháme ho 1-1,5 hodiny kysnúť.
- Potom vykysnuté cesto položíme na pomúčenú pracovnú plochu a znovu ho prehniteme
- Prepracované cesto rozdelíme na 6 približne rovnakých kusov
- Tie potom tvarujeme do guličky, zľahka ich pomúčime, prikryjeme utierkou a znovu necháme 15 minút kysnúť
- Potom guličky na ľahko pomúčenej ploche vyvaľkáme do tenkých placiek
- Na panvici si zohrejeme tenkú vrstvu oleja na vysokú teplotu
- Jednotlivé placky naanu začneme vkladať a smažiť na panvici
- Placku otáčame až v momente keď spodná strana začne zlátnuť
- Z každej strany placku opekáme asi 1 minútu
- Keď sa marináda pripravená v hrnci si zahrejeme olej a rozpustíme maslo
- Pridáme cibuľu a za občasného miešania ju varíme, kým nezosklovatí
- Pridáme kuraciu zmes a varíme približne 5 minút, kým nezačne zmes meniť farbu
- Vmiešame paradajkový pretlak a vývar
- Hrniec prikryjeme a zmes privedieme do varu
- Keď sa zmes začne variť, teplotu znížime na minimum a za občasného miešame varíme ďalších 10 minút alebo kým kurča úplne nezmäkne a zmes nezhustne
- Vmiešame smotanu a varíme ďalších 5 minút, kým sa zmes neprehreje a nespojí
- Hotové kura s maslom podávame ešte teplé s čerstvým naan chlebom a lístkami koriandra