Ak existuje populárna omáčka, ktorá by nemala chýbať v žiadnej kuchyni, potom je to jednoznačne barbecue. Má svoju špecifickú a úplne nezameniteľnú chuť i arómu. V kombinácii s kuracím mäsom je úplne super.
Ingrediencie:
- 1 celé kura (1 400 až 1 600 g)
- Morská soľ
- Mleté čierne korenie
- 1/2 hrnčeka klasickej barbecue omáčky
Postup:
- Začneme tým, že nahrejeme gril a nachystáme si ho na tzv. nepriame grilovanie.
- Nahriate uhlie rozhrnieme do strán, aby sa v strede grilu utvorilo menej rozpálené miesto.
- Kurča opláchneme zo všetkých strán aj vo vnútri a dôkladne osušíme pomocou kuchynských papierových utierok.
- Osolíme, okoreníme a položíme do strednej časti roštu prsíčkami nahor.
- Zaklopíme vekom a necháme grilovať zhruba 1 a pol hodiny.
- Zhruba v polovici pečenia kura otočíme a grilujeme z druhej strany.
- Hlavne je potrebné udržovať po celú dobu dostatočne rozpálený gril, takže v priebehu grilovania dopĺňame pár hrstí dreveného uhlia.
- Asi 15 minút pred koncom pečenia odklopíme znova gril a potrieme kura omáčkou barbecue z oboch strán.
- Potom zaklopíme veko, a ešte necháme zvyšných 15 minút grilovať.
- Dôležité je, aby malo mäso v najsilnejšej časti stehna teplotu 160 °C.
- Keď je kura hotové, preložíme ho z grilu, zakryjeme alobalom a necháme ešte 20 minút odpočívať.
- Potom ho môžeme servírovať.