Tento autentický recept na kuracie paprikáš je jedným z najznámejších a najobľúbenejších maďarských jedál vôbec. Kombinácia krehkého mäsa v krémovej a chuťovo bohatej smotanovej omáčke z papriky, vám vykúzli nebo v hube!
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice bravčovej masti (alebo masla)
- 1,5 kg kurčaťa s kosťou a kožou (možno aj bez kostí a kože)
- 2 cibule (veľmi jemne nakrájané)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 2 paradajky (zbavené semienok a nakrájané na veľmi jemné kocky)
- Červená paprika (nakrájaná na kocky)
- 3 lyžice maďarskej papriky
- 500 ml kuracieho vývaru
- 2 lyžičky soli
- Lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- 3 lyžice hladkej múky
- 170 g plnotučnej kyslej smotany (izbové teploty)
- 60 ml hustej smotany na šľahanie
Postup
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme masť
- Vhodíme a kura opečieme ho zo všetkých strán
- Kuracie kúsky preložíme na tanier
- Do masti oleja pridáme cibuľu a osmažíme ju do zlatohneda
- Pridáme cesnak, paradajky a korenie
- Zamiešame a všetko spoločne opekáme ďalšie 2-3 minúty
- Hrniec zložíme z platne a vmiešame papriku, soľ a korenie
- Do hrnca vrátime kura a hrniec položíme ho späť na platňu
- Všetko zalejeme kuracím vývarom
- Kurča by malo byť z veľkej časti ponorené vo vývare
- Zmes v hrnci privedieme do varu
- Hrniec prikryjeme pokrievkou a stiahneme teplotu na nízku
- Takto varíme približne 40 minút
- Vyberte kura a preložte na tanier
- V malej miske vmiešame múku, kyslú smotanu a smotanu na šľahanie
- Miešame, kým nám nevznikne hladká pasca
- Smotanovú zmes za stáleho šľahania, vmiešame do omáčky, aby nevznikli hrudky
- Znovu paprikovú omáčku privedieme na pár minút do varu, kým omáčka nezhustne
- Podľa chuti osolíme a okoreníme
- Kurča vrátime do omáčky a dusíme, aby sa prehrialo
- Kurací paprikáš podávame s domácou kysnutou žemľovou knedľou (pre recept na domácu knedľu z žemlí zíďte na posledný recept článku) alebo ho podávame s haluškami (viď TIP)
Najlepšou prílohou pre tento recept na paprikáš z kurčaťa nie je nič iné ako halušky! Aby ste nemuseli nikde hľadať, tak sme sem tento jednoduchý, ale chutný recept na halušky rovno pripojili. A čo tak si rovno uvariť halušky s kapustou podľa nášho receptu?
Čo budeme potrebovať
1,5 kg zemiakov
125 g hladkej múky
125 g hrubej múky
Soľ
Cibuľa
Postup
Zemiaky olúpeme a zasyrova ich nastrúhame
Vytlačíme z nich prebytočnú vodu a pridáme soľ s múkou
Všetko spolu premiešame
Vznikne husté cesto (ako na zemiakové placky)
Začneme variť osolenú vodu
Keď sa voda varí, začneme do nej vkladať kúsky cesta
Halušky varíme 5 – 7 minút, kým nevyplávajú na hladinu
Scedíme ich a podávame k paprikášu z kuracieho mäsa