Hydina, ktorá sa pečie vcelku je vždy zárukou skvelého obeda a ak k tomu ešte urobíme napríklad knedle s kapustou, potom je to tá pravá božská mana.
Ingrediencie:
- 1 celé kura (hmotnosť cca 2 000 – 2 500 g)
- Soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie
- 1 zväzok čerstvého tymiánu
- 4 chemicky neošetrené citróny
- 3 palice cesnaku
- 30 g rozpusteného masla
- 225 g slaniny
- 240 ml bieleho vína
- 120 ml kuracieho vývaru
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 220 stupňov, vyčistíme kura od drobov a dôkladne opláchneme zo všetkých strán aj vo vnútri.
- Do dutiny vložíme prepláchnutý tymián, umytý citrón a 2 prepolené palice cesnaku.
- Povrch kurčaťa potrieme rozpusteným maslom a posypeme soľou aj korením.
- Pomocou špagátu k sebe spojíme stehná a krídielka zasunieme špičkami pod kura.
- Rozkrojíme citróny na štvrťky a rozložíme okolo kurčaťa v pekáči.
- Potom cez kurča položíme slaninu a pekáč vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme 1 hodinu, potom dáme preč slaninu a dáme piecť na ďalších 30 minút.
- Akonáhle sa odparia šťavy, preložíme kura na tanier a zakryjeme alobalom.
- Z pekáča odoberieme prebytočný tuk, aby tam zostali len tak 2 – 3 polievkové lyžice a prilejeme víno s kuracím vývarom.
- Privedieme do varu a varíme cca 5 minút, aby sa aspoň polovica odparila.
- Kurča nakrájame a rozprestrieme na taniere. Mäso ozdobíme slaninou, pečeným cesnakom a tymianom, k tomu prihodíme kúsok citróna a pokvapkáme omáčkou.
- Ako príloha je perfektná zemiaková kaša.