Kurča s citrónom a cesnakom

Kurča s citrónom a cesnakom

Hydina, ktorá sa pečie vcelku je vždy zárukou skvelého obeda a ak k tomu ešte urobíme napríklad knedle s kapustou, potom je to tá pravá božská mana.

Ingrediencie:

  • 1 celé kura (hmotnosť cca 2 000 – 2 500 g)
  • Soľ podľa chuti
  • Mleté čierne korenie
  • 1 zväzok čerstvého tymiánu
  • 4 chemicky neošetrené citróny
  • 3 palice cesnaku
  • 30 g rozpusteného masla
  • 225 g slaniny
  • 240 ml bieleho vína
  • 120 ml kuracieho vývaru

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 220 stupňov, vyčistíme kura od drobov a dôkladne opláchneme zo všetkých strán aj vo vnútri.
  • Do dutiny vložíme prepláchnutý tymián, umytý citrón a 2 prepolené palice cesnaku.
  • Povrch kurčaťa potrieme rozpusteným maslom a posypeme soľou aj korením.
  • Pomocou špagátu k sebe spojíme stehná a krídielka zasunieme špičkami pod kura.
  • Rozkrojíme citróny na štvrťky a rozložíme okolo kurčaťa v pekáči.
  • Potom cez kurča položíme slaninu a pekáč vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme 1 hodinu, potom dáme preč slaninu a dáme piecť na ďalších 30 minút.
  • Akonáhle sa odparia šťavy, preložíme kura na tanier a zakryjeme alobalom.
  • Z pekáča odoberieme prebytočný tuk, aby tam zostali len tak 2 – 3 polievkové lyžice a prilejeme víno s kuracím vývarom.
  • Privedieme do varu a varíme cca 5 minút, aby sa aspoň polovica odparila.
  • Kurča nakrájame a rozprestrieme na taniere. Mäso ozdobíme slaninou, pečeným cesnakom a tymianom, k tomu prihodíme kúsok citróna a pokvapkáme omáčkou.
  • Ako príloha je perfektná zemiaková kaša.
Pečené kura na cesnaku s citrónovou vôňou.
Zdroj: https://foodnetwork.co.uk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.