Inšpiráciou pre tento recept je jednoznačne pekinská kačica. Kombinácia sladkého medu a sójovej omáčky vznikne nezameniteľná chuť, ktorá si získa vašu pozornosť.
Príprava nie je nijako zložitá, ale výsledný pokrm je vynikajúci. Množstvo vystačí na poriadne veľkú rodinnú večeru či obed.
Ingrediencie:
- 1/2 hrnčeka medu
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 3 lyžice čerstvej šťavy z chemicky neošetreného citróna
- 3 celé kurčatá (každé s hmotnosťou 1 500 g)
- Soľ
- 10 väčších vetvička rozmarínu
- 12 strúčikov cesnaku
- 1 citrón
Postup:
- Cesnak olúpeme a nožom rozdrvíme na doske.
- Citrón dôkladne umyjeme a rozdelíme na 12 rovnakých dielikov.
- Rúru si predhrejeme na 225 ° C a mriežku dáme do strednej časti.
- Pripravíme si malú misku, do ktorej dáme med, citrónovú šťavu a sójovú omáčku.
- Dôkladne zamiešame a zatiaľ odložíme nabok.
- Kurčatá osušíme kuchynskými papierovými utierkami a položíme do veľkého pekáča tak, že špičky krídiel zasunieme pod ne.
- Osolíme zo všetkých strán a nezabudneme aj na dutinu.
- Do dutiny potom zastrčíme 3 vetvičky rozmarínu, 3 rozdrvené strúčiky cesnaku a 4 kúsky nakrájaného citróna.
- Dve tretiny medovej zmesi rozotrieme po kurčatách a plech potom vložíme do rúry.
- Pečieme 30 – 45 minút podľa typu rúry.
- Potom znížime teplotu na 200 stupňov, vyberieme pekáč a kurčatá otočíme.
- Stranu, ktorá je teraz hore, potrieme zostávajúcou medovou glazúrou.
- Vložíme späť do rúry a pečieme ďalších 60 minút.
- Po uplynutí tejto doby stiahneme teplotu na 150 ° C a necháme ešte 15 minút piecť.
- Nakoniec kurčatá vyberieme z rúry, odložíme na kuchynskú linku, zakryjeme alobalom a necháme 15 minút odpočívať.
- Potom naporciujeme a servírujeme.