Nemáte čas, ale potrebujete pripraviť teplú večeru?
Potom siahnite po týchto receptoch na kuracie soté.
Prečo je to najlepšia technika varenia sa môžete dozvedieť na konci článku.
Naše recepty
Čo je to soté?
Soté/restovanie/opekanie je metóda varenia jedla suchým teplom, ktorá využíva malé množstvo oleja alebo tuku v plytkej panvici pri relatívne vysokej teplote.
Sauté pochádza z francúzskeho slovesa sauter, čo znamená „skákať“. Skákanie sa týka spôsobu, akým kúsky jedla na panvici preskakujú, keď je vlhkosť vytláčaná vysokým teplom panvice a oleja.
Druhy jedál na restovanie
Prakticky všetky jedlá je možné restovať až na výnimky.
Napríklad jahňacie stehno alebo hruďou, ktoré potrebujú dusenie dlhšiu dobu, nie je adeptom na restovanie. Dokonca aj jemné steaky, ktoré sú hrubé cez 3 cm, je možné najprv opiecť na panvici a potom dokončiť v rúre. Opekanie je lepšia metóda pre tenšie kusy mäsa, ako sú ryby, teľacie, bravčové a kuracie rezne, alebo mäso nakrájané na menšie kúsky alebo rezančeky.
Dusiť možno akúkoľvek zeleninu, najmä jemnejšiu zeleninu: zelené fazuľky, špargľa, huby, cuketu a papriku.
Tvrdšie odrody, ako sú zemiaky a iná koreňová zelenina, môže byť potrebné vopred nakrájať na menšie kúsky alebo predvariť vo vriacej vode. Majte na pamäti, že restovanie je rýchle varenie, takže jedlo musí byť malé a dostatočne krehké, aby bol stred hotový, než zhnedne vonkajšia strana.
Výhody soté
Čas: Možno neexistuje rýchlejší spôsob, ako uvariť večeru, pretože restovanie používa relatívne vysokú teplotu na rýchle opekanie mäsa a zeleniny.
Chuť: Vysoká teplota znamená viac chuti.
Textúra: Metóda varenia suchým teplom umožňuje rýchle varenie jedla bez toho, aby sa zmenilo na kašovitú.
Výživa: Restovanie zahŕňa použitie malého množstva oleja na varenie jedla v krátkom čase, pričom si zachováva živiny.