Cudzikrajne znejúce potraviny – kuskus a bulgur – pomaly udomácňujú aj v slovenskej kuchyni.
Jedná sa o zdraviu prospešné suroviny, ktoré sú vyrobené z tvrdej pšenice semoliny.
Nechajte sa inšpirovať našimi receptami z kuskusu alebo bulguru a uvarte si zdravé jedlo!
Ako správne uvariť bulgur? Tipy a triky
Najrozšírenejší bulgur má žltú farbu a obvykle sa vyrába z tvrdej pšenice. Má jemne orechovú chuť, ktorá je skvelá na všestranné použitie.
Niekde sa môžete stretnúť aj s tmavšími druhmi bulguru. Tie sa obvykle vyrábajú z rôznych druhov pšenice a často majú výraznejšiu orieškovú chuť.
Môžete sa stretnúť aj s celozrnným bulgurom. Ten má vo všeobecnosti vyššie nutričné skóre, ale chuť sa stáva menej jemnou.
Bulgur sa veľmi ľahko varí. V skutočnosti ho môžete variť rovnakým spôsobom ako ryžu, aj keď pomer vody sa môže mierne líšiť.
Môžete ho variť jednoducho s vodou a soľou.
Alebo ho môžete uvariť vo vývare namiesto vody alebo pridať celého korenia, ako je nové korenie a bobkové listy.
Maslo a olivový olej pomáhajú pridať ešte viac chuti.
Bulgur je predvarený a pred varením sa nemusí namáčať. Je dobré ho minimálne pred varením opláchnuť.
Doba varenia bulguru závisí od veľkosti zŕn bulguru, ale pretože je predvarený, nie je potrebné dlhé varenie.
Hrubozrnný bulgur sa obvykle varí asi 10 minút.
Všimnite si, že bulgur zvyčajne nezmäkne ako ryža. Na rozdiel od ryže nemusí bulgur po uvarení dlho odpočívať. Po uvarení sa jednotlivé zrná ľahko oddeľujú.
Jemný bulgur sa nemusí variť, ale stačí ho iba namočiť v horúcej vode.
Ak sa chcete dozvedieť viac o bulgure, prečítajte si tento obsiahly článok !