Pripravte si vynikajúcu ryžu z karfiolu ako malú desiatu alebo napríklad odľahčenú večeru. Inšpirujte sa!

Milujete zeleninové pokrmy? Potom rozhodne vyskúšajte recepty na karfiolovú ryžu.

Jednoduché a napriek tomu veľmi zdravé jedlo poteší nielen vás, ale aj vašich blízkych.

Môžete ho urobiť na obed, na desiatu, prípadne aj na večeru. Na výber máte niekoľko variantov.

Ostatne čo by človek pre svoje zdravie neurobil, zvlášť, keď sa pri tom ešte aj dobre naje.

V obchode vyberajte starostlivo

Po zbere sa karfiol uchováva aj s listami, ktoré zakrývajú jeho hlavu. Doma už väčšinou z karfiolu listy odstránime a skladujeme očistený. Len ten karfiol, ktorý má bielu a úplne zdravú hlávku vydrží naozaj dlho.

Izbová teplota mu škodí, preto je dobré uchovávať ho v chlade. Napríklad v studenej pivnici môže vydržať pokojne aj 2 mesiace, zvlášť keď ho vložíme do preglejkových debien. Kto nemá pivnicu, využije chladničku.

Ako na skladovanie v chladničke?

Skladovať čerstvú hlávku karfiolu je najlepšie pri teplote v rozmedzí od 6 do 8 stupňov na spodnej poličke chladničky. Takto vydrží až 8 dní.

Dobré je, zabaliť ho do pergamenu či papiera, aby bol zaistený dostatočný prísun vzduchu. Akonáhle sa na hlávke objavia sčernelé miesta alebo najmenší náznak plesne, rozhodne je zrelá na vyhodenie, nie na konzumáciu. Do chladničky je možné umiestniť aj varený karfiol, ale viac ako dva dni ho tam nenechávajte.

Ako skladovať karfiol v mrazničke?

Ak chceme tento druh zeleniny skladovať v mrazničke, musíme ju najskôr variť 5 minút rozobranú na ružičky. Potom ho necháme vychladnúť a uschnúť.

Akonáhle je suchý a chladný, vložíme ho do mraziacich či vákuových sáčkov, prípadne ich dáme do boxov určených pre mrazničku.

Týmto spôsobom opracovaný karfiol vydrží v mrazničke maximálne 1 rok. Jeho chuť ani konzistencia sa nijako nezmení. Musíme však počítať s tým, že počas mrazenia stratí množstvo užitočných živín.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.