Kynutý marhuľový koláč inak

Kynutý marhuľový koláč inak

Nechajte sa inšpirovať receptom na skvelý koláč z marhúľ, ktorý sa od toho klasického značne líši.

Budete potrebovať:

  • 2 čajové lyžičky sušeného droždia
  • ⅛ hrnčeka teplej vody
  • 165 gramov zmäknutého masla
  • ⅓ hrnčeka hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 2 bielky
  • ¼ hrnčeka kyslej smotany
  • ¾ hrnčeka jemne nasekaných vlašských orechov alebo mandlí
  • ½ hrnčeka cukru
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • ½ hrnčeka marhuľového džemu alebo čerstvého marhuľového pyré
  • ¼ lyžičky vínneho kameňa – kúpite v zdravej výžive
  • práškový cukor
  • ¼ hrnčeka jemne nasekaných mandlí alebo vlašských orechov

Postup prípravy:

  • Kvasnice rozpustite v ¼ hrnčeka teplej vody a odložte nabok.
  • Pripravte si formu na koláč – vyložte papierom na pečenie.
  • Múku s maslom ušľahajte, pridajte žĺtky, kyslú smotanu a nakoniec droždie.
  • Všetko poriadne vymiešajte – cesto nechajte aspoň 20 minút pod utierkou nakysnúť.
  • Cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti.
  • Prvý diel cesta vložte do formy na koláč.
  • V miske zmiešajte nasekané orechy, cukor a škoricu – zmes nasypte na cesto vo forme.
  • Rozvaľkajte si druhý diel cesta, ktorým prikryte ten prvý diel.
  • Druhý diel cesta vo forme potrite marhuľovým džemom alebo marhuľovým pyré.
  • Vložte do rúry a pečte asi 45-50 minút pri teplote 180 stupňov.
  • Tesne pred tým, než bude koláč dopečený, vyšľahajte bielky – pridajte do nich vínny kameň a postupne zašľahávajte práškový cukor – podľa chuti.
  • Tuhý sneh naneste na koláč, zasypte zvyšnými orechmi a vložte do rúry – sneh by mal pomaly zozlatnúť.
okrúhly pečený koláč s marhuľami
Zdroj foto: thespruceeats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.