Nechajte sa inšpirovať receptom na skvelý koláč z marhúľ, ktorý sa od toho klasického značne líši.
Budete potrebovať:
- 2 čajové lyžičky sušeného droždia
- ⅛ hrnčeka teplej vody
- 165 gramov zmäknutého masla
- ⅓ hrnčeka hladkej múky
- 2 žĺtky
- 2 bielky
- ¼ hrnčeka kyslej smotany
- ¾ hrnčeka jemne nasekaných vlašských orechov alebo mandlí
- ½ hrnčeka cukru
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- ½ hrnčeka marhuľového džemu alebo čerstvého marhuľového pyré
- ¼ lyžičky vínneho kameňa – kúpite v zdravej výžive
- práškový cukor
- ¼ hrnčeka jemne nasekaných mandlí alebo vlašských orechov
Postup prípravy:
- Kvasnice rozpustite v ¼ hrnčeka teplej vody a odložte nabok.
- Pripravte si formu na koláč – vyložte papierom na pečenie.
- Múku s maslom ušľahajte, pridajte žĺtky, kyslú smotanu a nakoniec droždie.
- Všetko poriadne vymiešajte – cesto nechajte aspoň 20 minút pod utierkou nakysnúť.
- Cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti.
- Prvý diel cesta vložte do formy na koláč.
- V miske zmiešajte nasekané orechy, cukor a škoricu – zmes nasypte na cesto vo forme.
- Rozvaľkajte si druhý diel cesta, ktorým prikryte ten prvý diel.
- Druhý diel cesta vo forme potrite marhuľovým džemom alebo marhuľovým pyré.
- Vložte do rúry a pečte asi 45-50 minút pri teplote 180 stupňov.
- Tesne pred tým, než bude koláč dopečený, vyšľahajte bielky – pridajte do nich vínny kameň a postupne zašľahávajte práškový cukor – podľa chuti.
- Tuhý sneh naneste na koláč, zasypte zvyšnými orechmi a vložte do rúry – sneh by mal pomaly zozlatnúť.