Tento klasický nemecký pokrm je plný bielkovinou nabitej šošovky, slaniny a zeleniny. Recept na šošovku na kyslo v tomto podaní má veľmi hustú konzistenciu a je doplnený tradičným švábskym špeclem spolu s nemeckým kvalitným bravčovým párkom.
Čo budeme potrebovať
- 5 plátkov slaniny (nakrájané na kocky)
- Veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- Lyžica masla
- Mrkva (nastrúhaná)
- Pór (nakrájaný nadrobno)
- 500 g šošovky
- 600 ml hovädzieho vývaru
- Lyžička soli
- Bobkový list
- Lyžička korenia
- Lyžička cukru
- 25 ml bieleho octu
- Nasekaná čerstvá petržlenová vňať
- Špecle
- Bravčové párky (s vysokým obsahom mäsa min. 90%)
Postup
- Slaninu si opečieme na stredne rozpálenom hrnci
- Pridáme cibuľu a pokračujeme vo varení, približne 5-7 minút
- Cibuľa nám musí zosklovatieť
- Pridáme maslo, mrkvu a pór
- Varíme ďalších 5 minút
- Pridáme šošovku, vývar a bobkový list
- Premiešame a dochutíme soľou, korením a cukrom
- Celú zmes privedieme do varu
- Znížime teplotu a prikryjeme poličkou
- Takto šošovku varíme asi 40 minút, kým nie je mäkká
- Potom pridáme ocot a petržlen
- Pokračujeme vo varení ďalších 5 minút
- Pokiaľ sa vám šošovka zdá príliš hustá, nariedime jej trochou vývaru
- Ochutnáme a šošovku dochutíme čiernym korením, soľou alebo octom
- Hotovú kyslú šošovku zložíme z platne a necháme ju na 10 minút odpočívať
- Medzitým si podľa návodu pripravíme špecle a bravčové párky
- Uvarené špecle podávame so šošovkou na kyslo, párky a kyslou uhorkou