Črepníkové bábovky sú super v tom, že sa nemusíme zdržovať presným vážením každej suroviny, čo ušetrí veľa času. Tento recept je rýchly, ľahký a výsledný múčnik vynikajúci.
Ingrediencie:
- 3/4 hrnčeka hrozienok
- 1/4 hrnčeka pálenky z čerešní
- 3/4 hrnčeka teplého mlieka
- 1/2 hrnčeka cukru múčka
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 2 lyžičky instantného droždia
- 1 lyžička soli
- 2 vajcia
- 1/2 hrnčeka neslaného zmäknutého masla
- Blanšírované mandle
Postup:
- Hrozienka dáme do malej misky, zalejeme pálenkou z čerešní a zatiaľ odložíme bokom.
- Pripravíme si formu a nezabudneme ju vymazať tukom a vysypať múkou.
- Najskôr si v menšej miske zmiešame cukor s mliekom.
- Do inej misy nasypeme múku, instantné droždie, soľ a premiešame.
- Prihodíme vajcia, zalejeme mliečnou zmesou a dôkladne spracujeme.
- Keď už začína cesto dostávať tú správnu konzistenciu, pridáme hrozienka s pálenkou.
- Cesto miesime zhruba 5 minút na doske, ak máme vhodného kuchynského robota, môžeme nechať prácu na ňom.
- Vypracované cesto dáme do sklenenej misky, ktorú vo vnútri potrieme trochou oleja.
- Zakryjeme vlhkou handrou a necháme odpočívať na teplom vlhkom mieste cca 10 – 15 minút.
- Dno formy posypeme trochou blanšírovaných mandlí, ideálne, aby v každej drážke bola aspoň jedna.
- Vyberieme cesto z misky a rozprestrieme do celej bábovkovej formy.
- Postavíme ju na teplé vlhké miesto a necháme 2 až 4 hodiny kysnúť.
- Akonáhle bude cesto do celej formy, že už by malo tendenciu pretekať, je čas vložiť bábovku do rúry.
- Tú si ešte predtým predhrejeme na 180 °C.
- Necháme piecť asi 50 minút, pričom pomocou špajle vyskúšame, či je cesto úplne upečené v strede bábovky.
- Potom vyberieme z rúry, vyklopíme a necháme na mriežke úplne vychladnúť.
- Bábovku podávame najlepšie čerešňovým džemom. Skvelé sú tiež slivkový lekvár.