Tradičné Honzove kysnuté buchty tentoraz plnené sladkými jabĺčkami. Na tento recept potrebujete síce viac času, ale o to viac si potom zaslúžene pochutnáte!
Ingrediencie na cesto
- 200g polohrubej múky
- 200g hladkej múky
- Štipka soli
- 1ks vajcia + 1 žĺtok navyše
- 3/4 kocky droždia
- 100g rozpusteného masla
- 250ml vlažného mlieka
- 100g cukru kryštál
- Kôra z citróna
Ingrediencie na náplň
- 6ks jabĺk
- Cukor podľa chuti a sladkosti jabĺk
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžica vanilkového pudingu v prášku
Postup
- Najprv olúpte jablká, zbavte ich jadierok a nastrúhajte alebo nakrájajte na kocky. Kto ako má rád.
- Posypte ich cukrom, pridajte škoricu a lyžicu pudingového prášku. V kastróliku ich chvíľku poduste a potom nechajte vychladnúť.
- Do hrnčeka rozdrobte droždie, drobet pocukrujte a zalejte troškou vlažného mlieka.
- Nechajte vzísť kvások.
- Do misy preosejte múku, pridajte štipku soli, vzídený kvások a postupne zamiešajte ostatné suroviny na cesto.
- Všetko prepracujte do hladkého cesta, trochu poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte vykysnúť.
- Po vykysnutí (asi po hodine) vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte na rovnako veľké diely.
- Z každého potom urobte placku, rozložte na ňu primerané množstvo jablčnej náplne a zabaľte do guličky.
- Buchtičky skladajte do vymasteného pekáča a potierajte ich rozpusteným maslom zo všetkých strán.
- Potom ich nechajte ešte asi štvrť hodiny kysnúť a nakoniec potrite vyšľahaným žĺtkom.
- Pekáčik s buchtami vložte do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C a pečte dozlatista.
- Hotové buchty podávajte tak, ako máte radi. Dobrú chuť.