Je to stará dobrá česká klasika, ktorá jednoducho chutí. Buchty z kysnutého cesta a naplnené lekvárom alebo tvarohom, sú jednoducho jasnou voľbou, keď si chcete pochutnať na niečom tradičnom.
Čo budeme potrebovať
- 500 g hladkej múky
- 200 ml vlažného mlieka
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 3 vajcia
- 1 droždie
- maslo na potretie
- štipka soli
Postup
- Múku, cukor a štipku soli premiešame.
- V strede urobíme jamku, pridáme kvasnice s trochou mlieka a rozmiešame na kašičku.
- Zakryjeme a necháme stáť.
- Pridáme zvyšné mlieko, rozpustené maslo a vajcia.
- Riadne vyhniteme.
- Necháme kysnúť asi hodinu a pol.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnikový plát hrubý asi 1 cm.
- Radielkom vykrojíme 20 štvorcov a do stredu každého pridáme náplň.
- Potom každý štvorec vytiahneme za rohy a spojíme v stredu. Prsty utesníme všetky zvary a dlaňou vytvarujeme do tvaru buchty.
- Vytvarované buchty skladáme vedľa seba do maslom vymasteného pekáča.
- Necháme kysnúť ešte 20 minút. Rúru rozohrejeme na 180 °C.
- Pripravené buchty dáme piecť do rozohriatej rúry. Pečieme asi 30 minút.
- Podávame jemne pomúčené práškovým cukrom.
Buchty môžeme upiecť aj tvarohové s ovocím, alebo si zaspomínať na škôlku s buchtičkami so šodó !