Jednoduché kvasnicové cesto az neho vyrobené lahodné svätomartinské rožky sú nepostrádateľnou súčasťou slávnostného pečenia. Majú jemnú konzistenciu, sú jemné a hodia sa na popoludňajší čaj, ale aj na raňajky s kávou.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 30 g droždia
- 250 ml vlažného plnotučného mlieka
- 1 vajce
- 80 g krupicového cukru
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- 60 g zmäknutého neslaného masla
- Štipka jemnej morskej soli
- 1 polievková lyžica rumu
- 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna
Na dokončenie:
- 1 vaječný žĺtok
- 2 lyžice mlieka
- Hrubý cukor na posyp
Postup:
- Múku preosejeme do misy, uprostred urobíme jamku a rozdrobíme do nej droždie. Zasypeme lyžicou cukru, 5 lyžicami mlieka a potom vidličkou zmiešame kvasinky s trochou múky, aby kvások lepšie kysnul.
- Zakryjeme utierkou a necháme 15 minút kysnúť. Potom pridáme vajcia, zvyšok cukru, vanilkový cukor, maslo, soľ, rum, citrónovú kôru a zvyšok mlieka.
- Všetko zmiešame a miesime tak dlho, až sa cesto prestane lepiť na steny misy. Vyklopíme na pomúčenú dosku, a ešte niekoľko minút miesime, aby bolo cesto dokonale hladké a elastické.
- Dáme späť do misy a necháme na teplom mieste kysnúť 60 minút. Medzitým si pripravíme 2 plechy, ktoré vyložíme papierom na pečenie.
- Z cesta vyvaľkáme veľký obdĺžnik, narežeme na trojuholníky, zrolujeme do tvaru rožku a naukladáme na plechy. Prikryjeme papierom na pečenie a necháme ďalších 15 minút kysnúť.
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov av malej miske zmiešame vaječný žĺtok s mliekom. Tým potrieme rožky a posypeme perlovým/hrubým cukrom.
- Vložíme do rúry a pečieme 20 minút dozlatista. Po upečení necháme odpočívať na plechu asi 5 – 10 minút, až potom ich dáme na mriežku vychladnúť.