Kysnuté podkovy

Kysnuté podkovy

Jednoduché kvasnicové cesto az neho vyrobené lahodné svätomartinské rožky sú nepostrádateľnou súčasťou slávnostného pečenia. Majú jemnú konzistenciu, sú jemné a hodia sa na popoludňajší čaj, ale aj na raňajky s kávou.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 30 g droždia
  • 250 ml vlažného plnotučného mlieka
  • 1 vajce
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 60 g zmäknutého neslaného masla
  • Štipka jemnej morskej soli
  • 1 polievková lyžica rumu
  • 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna

Na dokončenie:

  • 1 vaječný žĺtok
  • 2 lyžice mlieka
  • Hrubý cukor na posyp

Postup:

  • Múku preosejeme do misy, uprostred urobíme jamku a rozdrobíme do nej droždie. Zasypeme lyžicou cukru, 5 lyžicami mlieka a potom vidličkou zmiešame kvasinky s trochou múky, aby kvások lepšie kysnul.
  • Zakryjeme utierkou a necháme 15 minút kysnúť. Potom pridáme vajcia, zvyšok cukru, vanilkový cukor, maslo, soľ, rum, citrónovú kôru a zvyšok mlieka.
  • Všetko zmiešame a miesime tak dlho, až sa cesto prestane lepiť na steny misy. Vyklopíme na pomúčenú dosku, a ešte niekoľko minút miesime, aby bolo cesto dokonale hladké a elastické.
  • Dáme späť do misy a necháme na teplom mieste kysnúť 60 minút. Medzitým si pripravíme 2 plechy, ktoré vyložíme papierom na pečenie.
  • Z cesta vyvaľkáme veľký obdĺžnik, narežeme na trojuholníky, zrolujeme do tvaru rožku a naukladáme na plechy. Prikryjeme papierom na pečenie a necháme ďalších 15 minút kysnúť.
  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov av malej miske zmiešame vaječný žĺtok s mliekom. Tým potrieme rožky a posypeme perlovým/hrubým cukrom.
  • Vložíme do rúry a pečieme 20 minút dozlatista. Po upečení necháme odpočívať na plechu asi 5 – 10 minút, až potom ich dáme na mriežku vychladnúť.
Pečivo sypané cukrom.
Zdroj: http://kitchenlioness.blogspot.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.