Ako pečú kysnuté koláče naši nemeckí susedia si môžete vyskúšať na tomto recepte.
Budete potrebovať:
- 1 hrnček mlieka
- 1 čajovú lyžičku cukru krupice
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1 kocku kvasníc
- 1 hrnček práškového cukru
- 3 žĺtky
- 1/4 čajovú lyžičku soli
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- 1/4 lyžičky mandľového extraktu
- jemne nastrúhaná citrónová kôra z jedného citróna
- 9 polievkových lyžíc rozpusteného masla
- 1,5 kilogramu zrelých sliviek
Drobenka:
- 1 ½ hrnčeka hrubej múky
- ¾ hrnčeka cukru krupica
- 1 čajovú lyžičku škorice
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- 10 polievkových lyžíc chladeného masla
Postup prípravy:
- Najskôr si pripravte kvások.
- Do misky vložte hrnček múky, v ktorej urobte jamku.
- Do jamky rozdrobte kvasnice, zasypte ich lyžičkou cukru a zalejte teplým mliekom.
- Zmes trochu zamiešajte, misku prikryte utierkou, dajte na teplé miesto a nechajte asi 15 minút stáť.
- Medzitým si vyšľahajte žĺtky s cukrom.
- Pridajte soľ, vanilkový aj mandľový extrakt, citrónovú kôru a premiešajte.
- K zmesi pridajte vzniknutý kvások, múku a maslo – treba cesto poriadne „vyhnetať“ – ak máte domáceho robota, využite ho, uľahčí vám prácu.
- Hotové nelepivé cesto vložte do misy, prikryte utierkou, položte na teplé miesto a nechajte 2 hodiny kysnúť.
- Zatiaľ čo cesto kysne, pripravte si slivky.
- Umyte ich, odstráňte kôstky a prekrojte na polovicu, ktorú ešte na polovicu prekrojíte.
- Akonáhle je cesto vykysnuté, rozprestrite ho prstami do formy alebo plechu.
- Do cesta naskladajte pripravené slivky a celý plech znovu zakryte utierkou a nechajte ďalšiu hodinu kysnúť.
- V miske zmiešajte múku, cukor a škoricu.
- Pridajte vychladené maslo, vanilkový extrakt a prsty všetky ingrediencie spojte tak, aby vznikla omrvinka.
- Hotovú posýpku nasypte na vykysnutý koláč.
- Pečte pri teplote 160 stupňov asi jednu hodinu.