Klasika vo forme kysnutého cesta poteší úplne každého.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 500 gramov polohrubej múky
- 1 kocka kvasníc
- 80 gramov cukru krupice
- 250 mililitrov mlieka
- 1 vajce
- štipka soli
Posýpka:
- 75 gramov jemných ovsených vločiek
- 600 gramov čučoriedok
- 60 gramov polohrubej múky
- 75 gramov masla
- 75 gramov cukru krupice
Postup prípravy:
- Najskôr si pripravte cesto, ktoré je časovo náročnejšie.
- Do misy rozdrobte kocku kvasníc, ktorú prelejte vlažným mliekom.
- Na kvasnice s mliekom nasypte 10 gramov cukru a trochu zamiešajte – nechajte 15 minút odstáť, vzíde vám kvások.
- Do druhej misy nasypte múku, ktorú preosejte.
- Pridajte vzniknutý kvások spoločne s ostatnými ingredienciami na cesto.
- Všetko dobre premiešajte – malo by vzniknúť vláčne cesto, ktoré je potrebné poriadne vyhnetať.
- Hotové cesto uložte na teplé miesto, zasypte múkou a prikryte utierkou – nechajte pol až trištvrte hodinky kysnúť.
- Medzitým si pripravte čučoriedky – umyte ich av sitku ich nechajte odkvapkať.
- Ovsené vločky s múkou, cukrom a maslom premiešajte tak, aby vznikla omrvinka.
- Rúru si predhrejte na 180 stupňov a pripravte si formu či plech na koláč.
- Nakysnuté cesto vložte do formy – pomocou prstov ho rovnomerne rozprestrite.
- Nasypte na cesto čučoriedky a zasypte pripravenou posýpkou.
- Takto pripravený koláč nechajte stáť 15 minút a potom ho vložte do rúry.
- Pečte asi ďalších 30 minút.