Máte zásobu plodov z vašej záhradky a premýšľate, ako ich čo najlepšie využiť? Túto buchtu budete robiť tak často, že už nebudete chcieť vidieť ani jedinú slivku, aká je dobrá.
Ingrediencie:
Cesto:
- 250 g polohrubej múky
- 80 ml vlažného mlieka
- 1 vrecko instantného droždia
- 1/2 lyžičky soli
- 2 vajcia
- Strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 1 lyžička čerstvého nakrájaného rozmarínu
- 60 g kryštálového cukru
- 125 ml olivového oleja
Na ozdobu:
- 3 – 5 veľkých sliviek na plátky
- 1 lyžička nasekaného rozmarínu
- 40 g trstinového cukru
Postup:
- Do misy kuchynského robota dáme múku, mlieko, instantné droždie, soľ, vajcia, kôru z citróna aj rozmarín.
- Zapneme nie nízke otáčky, aby sa jednotlivé suroviny prepojili. Musíme počítať s tým, že na začiatku bude cesto dosť tuhé.
- Miešací nástavec vymeníme za hák na miesenie cesta a zapneme na strednú rýchlosť.
- Pomaly prisypeme cukor, pričom každú trošku cca 2 minúty miesime.
- Keď spotrebujeme všetok cukor, necháme hniesť na stredný stupeň tak dlho, až sa cesto začne točiť okolo hnetacieho háku.
- Potom vrátime späť miešací nadstavec/metlu, prilejeme olivový olej a pri nízkych obrátkach miešame, aby bolo cesto pekne hladké.
- Pripravíme si najlepšie sklenenú misu, vymastíme olejom, dáme do nej hotové cesto a zakryjeme. Necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 2 hodiny.
- Po uplynutí tejto doby cesto jemne prehniteme a rovnomerne rozprestrieme do guľatej formy na pečenie.
- Poukladáme nakrájanými slivkami, zakryjeme a necháme znova 1 1/2 hodiny kysnúť pri izbovej teplote.
- Potom už len stačí si predhriať rúru na 200 stupňov, posypať buchtu rozmarínom aj cukrom a vložiť do rúry na 10 minút.
- Znížime teplotu na 175 ° C a necháme piecť ďalších 30 minút. Akonáhle slivky pustia šťavu a povrch bude zlatohnedý, je hotovo.
- Vyberieme formu z rúry a necháme 10 minút odpočinúť. Vyklopíme z formy a počkáme, až buchta úplne vychladne.