Kysnutý koláč so slivkami

Kysnutý koláč so slivkami

Máte zásobu plodov z vašej záhradky a premýšľate, ako ich čo najlepšie využiť? Túto buchtu budete robiť tak často, že už nebudete chcieť vidieť ani jedinú slivku, aká je dobrá.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 80 ml vlažného mlieka
  • 1 vrecko instantného droždia
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • Strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 lyžička čerstvého nakrájaného rozmarínu
  • 60 g kryštálového cukru
  • 125 ml olivového oleja

Na ozdobu:

  • 3 – 5 veľkých sliviek na plátky
  • 1 lyžička nasekaného rozmarínu
  • 40 g trstinového cukru

Postup:

  • Do misy kuchynského robota dáme múku, mlieko, instantné droždie, soľ, vajcia, kôru z citróna aj rozmarín.
  • Zapneme nie nízke otáčky, aby sa jednotlivé suroviny prepojili. Musíme počítať s tým, že na začiatku bude cesto dosť tuhé.
  • Miešací nástavec vymeníme za hák na miesenie cesta a zapneme na strednú rýchlosť.
  • Pomaly prisypeme cukor, pričom každú trošku cca 2 minúty miesime.
  • Keď spotrebujeme všetok cukor, necháme hniesť na stredný stupeň tak dlho, až sa cesto začne točiť okolo hnetacieho háku.
  • Potom vrátime späť miešací nadstavec/metlu, prilejeme olivový olej a pri nízkych obrátkach miešame, aby bolo cesto pekne hladké.
  • Pripravíme si najlepšie sklenenú misu, vymastíme olejom, dáme do nej hotové cesto a zakryjeme. Necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 2 hodiny.
  • Po uplynutí tejto doby cesto jemne prehniteme a rovnomerne rozprestrieme do guľatej formy na pečenie.
  • Poukladáme nakrájanými slivkami, zakryjeme a necháme znova 1 1/2 hodiny kysnúť pri izbovej teplote.
  • Potom už len stačí si predhriať rúru na 200 stupňov, posypať buchtu rozmarínom aj cukrom a vložiť do rúry na 10 minút.
  • Znížime teplotu na 175 ° C a necháme piecť ďalších 30 minút. Akonáhle slivky pustia šťavu a povrch bude zlatohnedý, je hotovo.
  • Vyberieme formu z rúry a necháme 10 minút odpočinúť. Vyklopíme z formy a počkáme, až buchta úplne vychladne.
Torta z olivového oleja so slivkovou polevou.
Zdroj: https://www.wildyeastblog.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.