Kysnutý koláč z jahôd

Kysnutý koláč z jahôd

A kto rád klasiku, tak odporúčame tento skvelý recept na jahodové koláče, ktorý vždy poteší.

Budete potrebovať:

  • 500 gramov jahôd
  • 750 gramov hladkej múky
  • ½ kocky droždie
  • 250 mililitrov vlažného mlieka
  • 3 polievkové lyžice krupicového cukru
  • ½ kávovej lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 4 polievkové lyžice oleja
  • ½ kocky rozpusteného masla
  • 2 vajcia
  • štipka soli

Drobenka:

  • 250 gramov hrubej múky
  • 100 gramov cukru krupice
  • ½ kocky zmäknutého masla

Postup prípravy:

  • Začnite prípravou kvásku.
  • Preosiatu múku dajte do misy a urobte jamku.
  • Do neho rozdrobte droždie a zalejte trochou vlažného mlieka a zasypte cukrom.
  • Nakoniec zasypte trochou múky z okrajov jamku, prikryte utierkou, dajte na teplé miesto a nechajte vzísť kvások – asi 15 minút.
  • Akonáhle je kvások hotový, pridajte ostatné suroviny na cesto a vymiešajte.
  • Cesto by malo byť mäkké a nelepivé – zakryte ho utierkou a nechajte aspoň pol hodiny kysnúť na teplom mieste.
  • Medzitým si zapnite rúru na 180 stupňov a pripravte si plech na pečenie – vyložte ho papierom na pečenie.
  • Vykysnuté cesto dajte na plech a pomocou prstov ho rovnomerne rozložte.
  • Naň naskladajte plátky jahôd, zasypte posýpkou a vložte do rúry.
  • Pečte asi 30 minút pri teplote 180 stupňov.
kysnutý koláč s jahodami
Zdroj foto: thecottagenest.blogspot.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.