A kto rád klasiku, tak odporúčame tento skvelý recept na jahodové koláče, ktorý vždy poteší.
Budete potrebovať:
- 500 gramov jahôd
- 750 gramov hladkej múky
- ½ kocky droždie
- 250 mililitrov vlažného mlieka
- 3 polievkové lyžice krupicového cukru
- ½ kávovej lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 téglik kyslej smotany
- 4 polievkové lyžice oleja
- ½ kocky rozpusteného masla
- 2 vajcia
- štipka soli
Drobenka:
- 250 gramov hrubej múky
- 100 gramov cukru krupice
- ½ kocky zmäknutého masla
Postup prípravy:
- Začnite prípravou kvásku.
- Preosiatu múku dajte do misy a urobte jamku.
- Do neho rozdrobte droždie a zalejte trochou vlažného mlieka a zasypte cukrom.
- Nakoniec zasypte trochou múky z okrajov jamku, prikryte utierkou, dajte na teplé miesto a nechajte vzísť kvások – asi 15 minút.
- Akonáhle je kvások hotový, pridajte ostatné suroviny na cesto a vymiešajte.
- Cesto by malo byť mäkké a nelepivé – zakryte ho utierkou a nechajte aspoň pol hodiny kysnúť na teplom mieste.
- Medzitým si zapnite rúru na 180 stupňov a pripravte si plech na pečenie – vyložte ho papierom na pečenie.
- Vykysnuté cesto dajte na plech a pomocou prstov ho rovnomerne rozložte.
- Naň naskladajte plátky jahôd, zasypte posýpkou a vložte do rúry.
- Pečte asi 30 minút pri teplote 180 stupňov.