Kysnutý škoricový pletenec

Kysnutý škoricový pletenec

Na tomto veľkonočnom pletenci so škoricou sa nedá príliš pokaziť. Stačí na to izbová teplota droždia, usilovnej ruky a trocha trpezlivosti.

Ingrediencie

  • 600 g hladkej múky
  • 1 lyžička múky
  • 80 g cukru
  • 1 lyžica škorice
  • 125 g masla
  • 300 ml mlieka
  • 2 kocky droždia
  • citrónová kôra
  • 1 vajce

Postup

  • Do misy si preosejte múku, do ktorej pridáte cukor, suché droždie, citrónovú kôru, soľ a dobre pomiešajte.
  • Vo vlažnom mlieku rozpustite maslo a pridajte do misy.
  • Miešajte, kým nebude cesto hladké a nebude sa odlepovať od stien misy, podľa chuti môžete pridať hrozienka.
  • Nádobu prekryte utierkou a nechajte cesto vykysnúť asi po dobu 2 hodín.
  • Ručne rozdeľte cesto na 3 rovnaké kusy, ktoré prevaľkáte do dlhých roliek s priemerom asi 2,5 cm.
  • Tieto role spojte na ich vrchole a spleťte ich ako vianočku.
  • Spletený vrkoč spojte do kruhu – viď foto.
  • Veniec potrite rozšľahaným vajcom, prípadne môžete posypať plátkami mandlí.
  • Vložte do rúry a pečte cca 20 – 30 minút, kým bude povrch zlatistý.
Veľkonočné kysnutý pletenec zdobený vajíčkami.
Zdroj: theomaway.com

Pri príprave tradičného veľkonočného pečeného venca sa vám ale medze nekladú – môžete do cesta pridať množstvo ingrediencií, presne podľa vašej chuti.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.