Zo zrelých jabĺčok si môžete pripraviť aj kysnutý jablkový závin. Ten je síce o niečo pracnejší, ale ten výsledok za to určite stojí.
Ingrediencie na cesto
- 0,5 kg hladkej múky
- 100g zmäknutého masla
- 2 žĺtky
- 1 kocku droždia
- 100g cukru kryštál + 2 lyžice na kvások
- 200ml vlažného mlieka + 100ml na kvások
- Štipka soli
- 1 vajce (na potieranie)
- Strúhanka
Ingrediencie na náplň
- 5-8 jabĺk
- 1 vanilkový cukor
- Škorica podľa chuti
Postup
- Do menšej nádoby/hrnčeka nalejte 100ml vlažného mlieka, pridajte 2 lyžice cukru a rozdrobte droždie. Nechajte vzísť kvások po dobu asi 15 minút.
- Do misy preosejte hladkú múku, pridajte cukor, žĺtky, rozpustené maslo a štipku soli. Nakoniec pridajte kvások a množstvo mlieka podľa potreby (cca 200ml, ale záleží na múke)
- Rukami zarobte cesto, ktoré by nemalo lepiť. Prikryte ho utierkou a nechajte v teple asi hodinu kysnúť.
- Medzitým olúpte jablká, zbavte ich jadierok a nastrúhajte ich nahrubo alebo nakrájajte na malé kocky.
- Jablká zmiešajte s vanilkovým cukrom a škoricou. Môžete pridať aj hrozienka.
- Vykysnuté cesto si rozdeľte na dve časti a na pomúčenom doske rozvaľkajte tenké pláty.
- Každý plát posypte strúhankou, navrstvite jablčnú náplň a starostlivo zaviňte. Pritlačte okraje.
- Záviny dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pred vložením do rúry ešte pomažte rozšľahaným vajíčkom.
- Pečte na 180 ° C asi 25-30 minút. Po upečení nechajte chvíľku odpočinúť, potom posypte práškovým cukrom a podávajte.
Vyskúšajte aj vláčne jablčné muffiny , ktoré sa skvele hodia ako chuťovka na oslavu alebo len tak na posedenie.