Tento recept na kysnutý zemiak z rúry so syrovou a zemiakovou náplňou je tradičným pokrmom osetskej kuchyne. Príprava koláča je celkom jednoduchá. Najprv si pripravte kysnuté cesto, potom uvarte zemiakovú kašu so strúhaným syrom a nakoniec ho podávajte ako výdatnú prílohu kšalátu Caesar .
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 5 g suchého droždia
- 1 lyžička cukru
- 300 ml vody alebo mlieka
- 400-450 g múky
- ¼ lyžičky soli
- 2 lyžice rastlinného oleja
Na náplň
- 350 g zemiakov
- 250 g slaného syra
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Maslo
Postup
- Na kysnuté cesto rozpustite droždie v mise s vlažným mliekom alebo vode s 1 lyžičkou cukru.
- Pridajte 2-3 lyžice múky, dobre premiešajte metličkou.
- Misu zakryte potravinárskou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
- Na cesto pridajte soľ a 1/3 preosiatej múky do droždia v mise a dobre premiešajte.
- Potom pridajte 1/3 múky a znova dobre premiešajte.
- Pridajte olej a zvyšnú múku.
- Z cesta vytvarujte guľu a vložte do misy ľahko vymastenej tukom.
- Misu zakryte potravinárskou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.
- Pripravte si náplň.
- Zemiaky olúpeme, dáme do hrnca a podlejeme vodou.
- Zemiaky varte asi 25 minút do zmäknutia.
- Syr nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Pridajte k zemiakom a premiešajte.
- Pomocou tyčového mixéra všetko spracujte na pyré.
- Pyré podľa chuti osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť.
- Rúru predhrejte na 250 °C.
- Poprášte pracovnú plochu trochou múky.
- Cesto opatrne prehniteme a rozdelíme na 3 diely a vytvarujeme guličky a sploštite ich.
- Doprostred dajte náplň.
- Okraje placky k sebe pritlačte cez náplň a vytvarujte guľôčku.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Povrch guličiek zľahka prepichajte vidličkou, aby mohla pri pečení unikať para.
- V predhriatej rúre na strednej priečke pečiete asi 15 minút do zlatista.
- Vyberte plech so zemiakom z rúry.
- Zemiakov potrite rozpusteným maslom a nechajte vychladnúť.
Na výdatný a zdravý obed sa určite hodí aj nejaký dobrý nápoj. Ten si najlepšie pripravíte doma, pretože budete vedieť, čo do neho dávate. S tým vám pomôže SodaStream , pozrite sa na našu recenziu, kde zistíte, aký vybrať.