Kysnutý zemiakový koláč z droždia so syrovou náplňou

Kysnutý zemiakový koláč z droždia so syrovou náplňou

Tento recept na kysnutý zemiak z rúry so syrovou a zemiakovou náplňou je tradičným pokrmom osetskej kuchyne. Príprava koláča je celkom jednoduchá. Najprv si pripravte kysnuté cesto, potom uvarte zemiakovú kašu so strúhaným syrom a nakoniec ho podávajte ako výdatnú prílohu kšalátu Caesar .

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 5 g suchého droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 300 ml vody alebo mlieka
  • 400-450 g múky
  • ¼ lyžičky soli
  • 2 lyžice rastlinného oleja

Na náplň

  • 350 g zemiakov
  • 250 g slaného syra
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Maslo

Postup

  • Na kysnuté cesto rozpustite droždie v mise s vlažným mliekom alebo vode s 1 lyžičkou cukru.
  • Pridajte 2-3 lyžice múky, dobre premiešajte metličkou.
  • Misu zakryte potravinárskou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
  • Na cesto pridajte soľ a 1/3 preosiatej múky do droždia v mise a dobre premiešajte.
  • Potom pridajte 1/3 múky a znova dobre premiešajte.
  • Pridajte olej a zvyšnú múku.
  • Z cesta vytvarujte guľu a vložte do misy ľahko vymastenej tukom.
  • Misu zakryte potravinárskou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.
  • Pripravte si náplň.
  • Zemiaky olúpeme, dáme do hrnca a podlejeme vodou.
  • Zemiaky varte asi 25 minút do zmäknutia.
  • Syr nastrúhajte na hrubom strúhadle.
  • Pridajte k zemiakom a premiešajte.
  • Pomocou tyčového mixéra všetko spracujte na pyré.
  • Pyré podľa chuti osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť.
  • Rúru predhrejte na 250 °C.
  • Poprášte pracovnú plochu trochou múky.
  • Cesto opatrne prehniteme a rozdelíme na 3 diely a vytvarujeme guličky a sploštite ich.
  • Doprostred dajte náplň.
  • Okraje placky k sebe pritlačte cez náplň a vytvarujte guľôčku.
  • Plech vyložte papierom na pečenie.
  • Povrch guličiek zľahka prepichajte vidličkou, aby mohla pri pečení unikať para.
  • V predhriatej rúre na strednej priečke pečiete asi 15 minút do zlatista.
  • Vyberte plech so zemiakom z rúry.
  • Zemiakov potrite rozpusteným maslom a nechajte vychladnúť.

Na výdatný a zdravý obed sa určite hodí aj nejaký dobrý nápoj. Ten si najlepšie pripravíte doma, pretože budete vedieť, čo do neho dávate. S tým vám pomôže SodaStream , pozrite sa na našu recenziu, kde zistíte, aký vybrať.

Syrom naplnený zemiak upečený v torube.
Zdroj: twoplaidaprons.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.