Naháňa vás maškrtná a nemáte chuť sa zaoberať pečením náročnejšej torty? Potom skúste jednoduchú čokoládovú tortu, ktorá neobsahuje ani malú štipku múky a napriek tomu chutí úplne božsky.
Čo budeme potrebovať
- 250 g masla
- 170 g cukru múčka
- 210 g čokolády s obsahom kakaa viac ako 70 %
- 5 vajec
- 1 polievková lyžica rumu
- 100 ml smotany na šľahanie
- kúsok masla a hrsť trstinového cukru na vysypanie formy
- niekoľko lístkov mäty na ozdobu
Postup
- Pripravíme si tortovú formu s priemerom 24 cm, vymastíme maslom a vysypeme trstinovým cukrom.
- Do misy dáme žĺtky s cukrom a vyšľaháme hustú svetlú penu, do ktorej nakoniec vmiešame rum.
- Z bielkov našľaháme tuhý sneh, ktorý si zatiaľ odložíme nabok.
- Maslo s čokoládou necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli, necháme chvíľu odstáť a potom po častiach zašľaháme do žĺtkovej zmesi.
- Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielkov, aby sa všetko spojilo.
- Akonáhle máme hotovo, nalejeme cesto do formy a vložíme ju do rúry predhriatej na 180 °C.
- Pečieme zhruba 25 až 30 minút, záleží na type rúry.
- Po upečení necháme tortu vychladnúť. Akonáhle bude chladný, uložíme ho do chladničky a necháme niekoľko hodiť odležať.
- Pred servírovaním vyšľaháme smotanu a tortu s jej pomocou ozdobíme. Na kopčeky smotany dáme lístky mäty.
Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na sladkosti bez múky, skúste naše zdravé vianočné pečivo !