Veľká noc je časom osláv dobrým jedlom a pitím. No a kedy inokedy vlastne možno využiť lepšie sezónnu, v tomto prípade jarnú zeleninu ako práve počas sviatkov jari. Tento recept je ideálny pre milovníkov špargle alebo hrášku.
Ingrediencie:
- 1 bochník semienkového chleba
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 zväzok špargle
- 1 hrnček čerstvého hrášku (mrazený musíme najskôr rozmraziť, aby pustil vodu)
- 1 hrnček mladých sójových bôbov (nájdeme aj pod názvom Edamame)
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 9 zelených cibuliek
- 1/3 hrnčeka čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice čerstvého tymiánu
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 – 2 hrnčeky zeleninového vývaru
Postup:
- Chlieb si deň vopred nakrájame na kocky veľkosti 2,5 x 2,5 cm a rozprestrieme na plech.
- Dáme do vypnutej rúry a necháme cez noc, aby trochu spevnil a stvrdol, vďaka čomu si v plnke zachová tvar a nebude rozmáčaný.
- Druhý deň očistíme cesnak a prelisujeme. Mrkva oškrabeme a nakrájame najemno.
- Špargľu odrežeme konce, potom spolu s očistenou cibuľkou jemne nasekáme.
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov a vymažeme vyšší pekáč maslom.
- Na strednom ohni zahrejeme vo väčšej panvici olivový olej.
- Vhodíme cesnak, mrkvu aj špargľu a restujeme cca 8 minút, až bude všetko mäkké.
- Prihodíme cesnak, sójové bôby, k tomu citrónovú šťavu a jarnú cibuľku.
- Restujeme asi 5 minút a vmiešame bylinky. Osolíme aj okoreníme podľa chuti.
- Odstavíme, pridáme chlieb a 1 – 2 hrnčeky vývaru. Premiešame a strážime si, aby sa chlieb nerozpadol.
- Preklopíme do pripraveného pekáča. Zakryjeme alobalom a pečieme 28 – 30 minút.
- Potom vyberieme z rúry, opatrne odstránime alobal a necháme 5 minút odpočívať.
- Potom už len stačí naservírovať na jednotlivé porcie.