Ľahká piškótová torta so šľahačkou

Ľahká piškótová torta so šľahačkou

Jednoduché piškótové cesto v troch nadýchaných vrstvách plnené smotanou a čerstvým ovocím sa hodí ako pohostenie pri akejkoľvek slávnostnejšej príležitosti. Je ľahký na prípravu, vyzerá priamo božsky a je ideálny ako detská narodeninová torta.

Čo budeme potrebovať

Na korpus

  1. 290 g hladkej múky
  2. 2 lyžičky prášku do pečiva
  3. ½ lyžičky jedlej sódy
  4. Lyžička soli
  5. 170 g masla (zmäknutého)
  6. 350 g práškového cukru
  7. 5 bielkov
  8. 120 g kyslej smotany
  9. Lyžica čistého vanilkového extraktu
  10. 240 ml plnotučného mlieka

Na šľahačku

  1. 480 ml smotany na šľahanie
  2. 40 g práškového cukru
  3. Lyžička vanilkového extraktu
  4. ½ lyžičky mandľového extraktu (nepovinné)
  5. 2 šálky čerstvého ovocia

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Tri tortové formy si vymažeme a vyložíme papierom na pečenie (ak máte len jednu, tak trikrát opakujte bod s pečením)
  3. V mise si zmiešame múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ
  4. Potom si vo väčšej mise vyšľaháme maslo s cukrom do krémovej konzistencie
  5. Keď dosiahneme požadovaná konzistencia tak po malých dávkach začneme pridávať bielky, kyslú smotanu a vanilku
  6. Keď je všetko zašľahané, tak pridáme suché ingrediencie
  7. Do jednoliateho cesta prilievame mlieko a šľaháme do hladka, chceme, aby cesto bolo trochu hustejšie
  8. Cesto si rovnomerne rozvážame do foriem a preložíme do rúry
  9. Korpusy pečieme 20 – 25 minút, kedy priebežne vykonávame test špajlí
  10. Torty necháme vychladnúť
  11. Medzitým si pripravíme šľahačku
  12. Mixérom si vyšľaháme cukor so šľahačkou, mandľovým a vanilkovým extraktom
  13. Šľahačka by mala tvoriť špičky, čo je ideálna konzistencia na zdobenie
  14. Šľahačku použijeme hneď, alebo ju zakryjeme fóliou a uložíme do chladničky
  15. Na zostavenie torty potrebujeme mať korpusy úplne vychladnuté
  16. Prvý korpus potrieme tretinou šľahačky, posypeme bobuľami a priklopíme druhým korpusom a postup opakujeme
  17. Na vrch tretej vrstvy natrieme zvyšnú šľahačku a ozdobíme zvyšným ovocím

Pred krájaním a podávaním nechajte zostavenú tortu aspoň 2 hodiny až 1 deň chladiť. Chlad v chladničke pomáha šľahačke zhustnúť a krájanie je potom čistejšie a jednoduchšie.

Nadýchaný piškótový korpus so šľahačkovým krémom.
Zdroj: dougheyed.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.