Zemiakovačka rozhodne patrí medzi najobľúbenejšie české polievky. Ale klasická býva zahusťovaná múkou, skúste pripraviť tento odľahčený variant, ktorý príde v teplom lete vhod.
INGREDIENCIA
- hrsť sušených húb
- 1 väčšia mrkva
- 1 petržlen
- 1/4 menšieho zeleru
- ružičkový kel alebo pokrájaný kelový list
- 1 malá cibuľa
- soľ
- 2 guličky nového korenia
- 4 guličky korenia
- 1 bobkový list
- 5 zemiakov
- korenie
- majorán
- strúčik cesnaku
POSTUP
- Sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme ich napučať.
- Zeleninu očistíme a pokrájame.
- Z cibule len orežeme korienky a odstránime vrchnú vrstvu šupky.
- Do hrnca s osolenou vodou vložíme zeleninu, celú cibuľu, guličky korenia a bobkový list.
- Privedieme do varu, povaríme, kým zelenina nie je takmer mäkká.
- Pridáme olúpané, na kocky nakrájané zemiaky, huby aj s tekutinou z nich a spoločne varíme domäkka.
- Z polievky vyberieme cibuľu, korenie, polievku dochutíme soľou a korením, majoránom a čerstvo prelisovaným strúčikom cesnaku.