Spojenie brokolice a rozmanitých syrov robí z tejto nátierky naozaj skvelý gurmánsky zážitok. Konzumovať sa dá nielen teplá, ale aj studená.
Ingrediencie:
- 3 šálky ružičiek brokolica
- 3 šálky rôznych strúhaných syrov (čedar, gouda, mozzarella a podobne)
- 200 g smotanového syra
- 1/4 šálky majonézy
- 1/4 šálky mlieka
- 3-4 šálky vody
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
- 1/2 šálky strihaného čedaru na posypanie
Postup:
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Do hrnca nalejte vodu a priveďte ju do varu.
- Do vriacej vody pridajte brokolicu, hrniec priklopte a varte približne 5 minút, kým brokolica nezmäkne.
- Brokolicu zlejte a prelejte ju studenou vodou, aby vychladla.
- Pomocou mixéra zmiešajte uvarenú brokolicu, smotanový syr, majonézu, mlieko, strúhané syry, strúčiky cesnaku, soľ a korenie.
- Spracovávajte, kým sa všetko dobre nespojí a nátierka nezíska hladkú konzistenciu.
- Následne zmes vložte do zapekacej misky a posypte čedarom.
- Pečte v predhriatej rúre po dobu 25-30 minút.
Táto brokolicová nátierka chutí znamenite najmä s najrôznejšou surovou zeleninou. Servírujte ju napríklad s paprikou, mrkvou, paradajkami, karfiolom i brokolicou ako takou.