Milovníci dobrého jedla vedia, že mäso s kvalitným červeným vínom tvorí ideálne spojenie. Najviac odporúčaným vínom na prípravu takýchto pokrmov je najmä víno burgundské.
Ingrediencie:
- 1 sliepka
- 1/3 šálka masla
Marináda
- 1/2 šálky červeného vína
- 2 PL sójovej omáčky
- 2 PL červeného vínneho octu
- 2 PL trstinového cukru
- 1/4 šálky vody
- 1/4 šálky nakrájanej cibule
- 4 prelisované strúčiky cesnaku
- 2 čajové lyžičky tymiánu
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
- 1/2 čajovej lyžičky korenia
- 3 bobkové listy
- soľ, korenie
Postup:
- Všetky ingrediencie na marinádu dôkladne zmiešajte v miske a preložte do vrecka.
- Následne do vrecka vložte aj umytú a očistenú sliepku, vrecko dobre utesnite.
- Následne vreckom trepte až do doby, kým bude celá sliepka pokrytá marinádou.
- Vložte sliepku aj s vreckom na 24 hodín do chladničky.
- Počas tejto doby občas vreckom opäť zatrepte.
- Nasledujúci deň predhrejte rúru na 220°C.
- Sliepky z vrecka vyberte, prebytočnú marinádu umiestnite do malej panvičky a pridajte k nej tretinu šálky masla.
- Priveďte túto zmes na panvičke do varu a potom odstavte.
- Sliepku vložte na rošt do pekáča prsiami hore a prelejte zmesou z panvičky.
- Pečte po dobu 15 minút, potom teplotu znížte na 180 ° C a pečte ešte približne 60 minút, v závislosti od veľkosti sliepky.
- V priebehu pečenia sliepku pravidelne polievajte vypečenou šťavou.
Sliepka na víne chutí skvele s restovanou zeleninou a pečenými zemiakmi.