Na Srí Lanke, odkiaľ tento recept pochádza, sa používa predovšetkým kokosový ocot. V našich podmienkach ho možno nahradiť buď octom jablčným, alebo bielym vínnym octom.
Ingrediencie:
- 1000 g kuracieho mäsa alebo kúsky celého kurčaťa
- 1/2 šálky kokosového mlieka
- 1/2 šálky vody
- 2-3 PL kokosového oleja
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 bobkové listy
- 2 čajové lyžičky kari
- 1 tyčinka škorice
- 1 čajová lyžička kajenského korenia alebo chilli
- 1 PL údené papriky
- 2 chilli papričky
- 3 paradajky
- 2 čajové lyžičky hnedého cukru
- 2 čajové lyžičky jablčného octu
- soľ
Postup:
- Do panvice alebo hrnca dajte kokosový olej a zahrejte ho na miernom ohni.
- Do rozohriateho oleja pridajte nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a nastrúhaný zázvor.
- Niekoľko minút povarte.
- Pridajte karí, kajenské korenie alebo chilli a škoricu.
- Dôkladne premiešajte a varte niekoľko minút, kým sa korenie nerozvonia.
- Pridajte kúsky kuracieho mäsa, chilli papričky, soľ, paradajky a jednu čajovú lyžičku cukru.
- Premiešajte a varte približne 10 minút bez pokrievky na stredne silnom ohni. Často miešajte, aby sa kura alebo korenie nepripálilo.
- Prilejte kokosové mlieko, vodu, jablkový ocot a priveďte zmes do varu.
- Znížte teplotu, priklopte pokrievkou a za občasného miešania varte približne 15-20 minút, v závislosti od veľkosti mäsa.
- Ochutnajte a podľa potreby dosoľte alebo môžete pridať zvyšok cukru.