Vybrať ten najlepší recept na dukátové buchtičky nie je ľahké, pretože každému chutí niečo iné. Tento variant tak trochu pripomína sladké rožky, ale keď hotové buchty zalejete pudingom, uvidíte, aká je to dobrota.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1/2 hrnčeka vlažnej vody
- 2 hrnčeky vlažného mlieka
- 3 polievkové lyžice zmäknutého masla
- 4 lyžice cukru
- 1 lyžička soli
- 2 1/2 lyžice sušeného droždia
- 6 1/2 hrnčeka hladkej múky
Na potretie:
- 2 lyžice masla
- 2 vrecká vanilkového cukru
Na omáčku:
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček smotany na šľahanie
- 1 lyžica vanilkovej esencie
- 3 lyžice trstinového cukru
- 4 veľké vaječné žĺtky (ideálne vajcia veľkosti L)
Postup:
- V mise zmiešame vodu, mlieko, maslo, cukor, soľ aj kvasnice. Necháme asi 8 minút odpočívať, kým nezačne droždie peniť.
- Do nádoby kuchynského robota nasypeme múku, pridáme tekutú zmes a spustíme miesenie cesta pomocou háku.
- Necháme hniesť asi 5 minút, kým sa nezačne tvoriť mäkká a krásne hladká gulička cesta. To musí byť pružné a na dotyk jemne lepkavé.
- Misu vymastíme či vystriekame olejom a vložíme do nej hotové cesto. Olejom postriekame aj povrch cesta, zakryjeme plastovým krytom a necháme 20 minút kysnúť pri izbovej teplote.
- Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú plochu, trochu prehniteme a potom rukami jemne roztiahneme do obdĺžnika. Rozkrojíme na 4 dlhé prúžky, ktoré trochu povaľkáme az každej nakrájame 6 rovnakých kúskov cesta.
- Všetkých 24 kúskov cesta vytvarujeme do guličky, pričom ruky si postriekame olejom, aby sa cesto nelepilo.
- Naukladáme ich do pekáča vyloženého papierom na pečenie, zakryjeme opäť plastovým krytom a necháme 25 minút kysnúť na teplom mieste.
- Potom si predhrejeme rúru na 180 stupňov, vložíme pekáč s buchtičkami a pečieme 25 minút do zlatohneda.
- Upečené buchty potrieme rozpusteným maslom a posypeme vanilkovým cukrom.
- Mlieko a smotanu na omáčku dáme do hrnca a na miernom ohni privedieme do varu, potom odstavíme.
- V miske zmiešame žĺtky s cukrom. Za stáleho miešania začneme do žĺtkov prilievať mlieko so smotanou. Musíme naozaj pomaly a po častiach, inak sa nám žĺtky uvaria a omáčka začne hrudkovať.
- Keď máme všetko zmiešané, prelejeme omáčku späť do hrnca a na miernom ohni zahrievame cca 5 minút, kým omáčka nestuhne.
- Odstavíme a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme vanilku, premiešame a môžeme servírovať. Omáčka je skvelá, ako teplá, tak vychladená.