Lahodný múčnik s vôňou sviežeho ovocia je obľúbenou pochúťkou najmä v letných mesiacoch, čo neznamená, že si túto pochúťku nemôžete vychutnať celoročne.
Ingrediencie:
Korpus:
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 3 väčšie vajcia
- 3/4 hrnčeka cmaru
- Strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného pomaranča
- 1/4 hrnčeka čerstvej pomarančovej šťavy
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 polievková lyžica kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 3/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
Na polevu:
- 1/4 hrnčeka čerstvého pomarančového džúsu
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 170 stupňov a nachystáme formu na pečenie, ktorú vymažeme tukom a vysypeme múkou.
- Do misky dáme vajcia s cukrom a šľaháme ručným mixérom zhruba 1 minútu, aby bola zmes pekne nadýchaná.
- Pridáme cmar, pomarančovú kôru, pomarančový džús, vanilkový extrakt, prášok do pečiva, soľ a dôkladne premiešame, až sa všetko spojí.
- Prisypeme múku a premiešame, aby sa neutvorila žiadna hrudka.
- Nakoniec prilejeme olivový olej a mixérom vyšľaháme do hladkého cesta.
- Preložíme do formy a pečieme 35 – 45 minút. Povrch by mal mať zlatohnedý nádych, a keď skúsime zapichnúť špajľu do strednej časti buchty, mala by byť čistá a cesto nesmie lepiť.
- Vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočinúť, potom vyklopíme na mriežku a dáme bokom do vychladnutia.
- Akonáhle je buchta vychladnutá, pripravíme si polevu.
- Pomarančový džús dáme do malej misky, pridáme cukor a miešame tak dlho, až je poleva krásne hladká.
- Polevu potom pomocou stierky či štetca rozotrieme na tortu a znova necháme vychladnúť.
- Pred servírovaním stačí pocukrovať a môžeme servírovať.